Kilometerlångt godståg ska minska utsläppen

Effektivt och miljövänligt – så beskriver VR sitt nya godståg, nästan en kilometer långa "Mårran". Bild: Pressbild/VR

De långa tågen som kommit från Ryssland har tidigare spjälkats upp vid gränsövergången i Vainikkala. Men två nya lok möjliggör att upp till 92 godsvagnar rullar vidare som en enhet mot Fredrikshamn.

"Vi har testat flera tåg som väger 7 000 ton sedan förra sommaren. Nu har vi erfarenhet av att ett så här tungt tåg fungerar i såväl sommar-, höst- som vinterväder. Det här är väldigt viktigt", säger direktören för VR Transpoint, Martti Koskinen i ett pressmeddelande.

Han talar om det nya mastodonttåg som nu fraktar gods i Kymmenedalen, mellan Fredrikshamn och gränsorten Vainikkala i öst.

Tåget har efter en intern namntävling fått namnet Mörkö, men det är oklart om det anspelar på Mårran i Mumin eller på monster i allmänhet.

Hur som helst är tåget det längsta och tyngsta i Finlands rälshistoria. Förra året testades tåg som vägde 6 000 ton och hade 66 vagnar, vilket nu överträffas med ytterligare tusen ton och 26 vagnar. Tåget förs fram av två lok.

För att få ett hum om hurdana mått vi talar om: Tåget väger lika mycket som 3 500 personbilar, det fraktar lika mycket gods som 92 lastbilar, och om det stod på Järnvägsstationen i Helsingfors skulle det sträcka sig till Tokoistranden.

Men där kommer tåget knappast någonsin att befinna sig. Det fraktar gods mellan ryska gränsen och hamnen i Fredrikshamn, sådant som ska vidare till kontinenten eller anländer därifrån.

Tidigare har långa tåg som anlänt över gränsen spjälkats upp i Vainikkala och åkt vidare i mindre sjok.

"Det är betydligt mer effektivt när vi kan köra vidare tågen som sådana när de kommer från Ryssland. Förutom att vi kan transportera mer inverkar det här positivt på VR Transpoints konkurrenskraft."

För det är, som VR påpekar, inte för att slå rekord utan att för att förbruka mindre energi och bränsle som "supertåget" skaffats.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning