Kikärtsplättar med morotsstuvning

Stuvade morötter med kikärtsplättar är en modern kombination. Bild: TT

Stuvade morötter var vanligt på borden förr. Kikärtan däremot är en nykomling. Här får det gamla och det nya mötas på ett spännande sätt.

För 4 personer, 30 minuter

2 burkar kokta kikärter (500 g)

1 liten gul lök

1 vitlöksklyfta

2 msk vetemjöl

1 tsk spiskummin

1 tsk salt

1/2 krm vitpeppar

rapsolja

Till morötterna:

500 g morötter

2 salladslökar

1 msk olivolja

2 dl grädde

2 dl vatten

1 grönsaksbuljongtärning

1 1/2 msk majsstärkelse + 2 msk vatten

2 msk hackad persilja

salt

peppar

Att äta till:

bladpersilja

böngroddar

Gör så här:

1. Spola kikärterna i kallt vatten och låt rinna av. Skala och dela gul lök i bitar. Skala vitlöksklyftan. Kör samman kikärter och lök till en slät deg i matberedaren med kniven monterad. Tillsätt mjöl och kryddor och kör lite till.

2. Forma till plättar och stek med rapsolja i medelvarm panna ett par minuter per sida.

3. Skala och riv morötterna grovt. Skölj och strimla salladslökarna. Fräs morot och lök med olivolja i en kastrull. Tillsätt grädde och vatten. Smula i en tärning grönsaksbuljong. Låt sjuda 5 minuter.

4. Red med majsstärkelse löst i vatten och sjud 5 minuter till. Smaka av med salt, peppar och finhackad persilja. Servera med böngroddar.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning