Kikärtsplättar med morotsstuvning

Stuvade morötter med kikärtsplättar är en modern kombination. Bild: TT

Stuvade morötter var vanligt på borden förr. Kikärtan däremot är en nykomling. Här får det gamla och det nya mötas på ett spännande sätt.

För 4 personer, 30 minuter

2 burkar kokta kikärter (500 g)

1 liten gul lök

1 vitlöksklyfta

2 msk vetemjöl

1 tsk spiskummin

1 tsk salt

1/2 krm vitpeppar

rapsolja

Till morötterna:

500 g morötter

2 salladslökar

1 msk olivolja

2 dl grädde

2 dl vatten

1 grönsaksbuljongtärning

1 1/2 msk majsstärkelse + 2 msk vatten

2 msk hackad persilja

salt

peppar

Att äta till:

bladpersilja

böngroddar

Gör så här:

1. Spola kikärterna i kallt vatten och låt rinna av. Skala och dela gul lök i bitar. Skala vitlöksklyftan. Kör samman kikärter och lök till en slät deg i matberedaren med kniven monterad. Tillsätt mjöl och kryddor och kör lite till.

2. Forma till plättar och stek med rapsolja i medelvarm panna ett par minuter per sida.

3. Skala och riv morötterna grovt. Skölj och strimla salladslökarna. Fräs morot och lök med olivolja i en kastrull. Tillsätt grädde och vatten. Smula i en tärning grönsaksbuljong. Låt sjuda 5 minuter.

4. Red med majsstärkelse löst i vatten och sjud 5 minuter till. Smaka av med salt, peppar och finhackad persilja. Servera med böngroddar.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning