Kiiskinens succédebut – sänkte Djurgården

Tuomas Kiiskinen gjorde en succédebut för Skellefteå AIK. Bild: Erland Segerstedt/TT

Han vaknade i finska Uleåborg och får nog svårt att somna efter att torsdagen avslutats i Skellefteå.Tuomas Kiiskinen kom fram strax före nedsläpp och gjorde mål efter bara 38 sekunder i sitt nya lag.– Känns helt otroligt, säger finländaren efter 4–0 mot Djurgården.

Med två mål i den första perioden var Kiiskinen starkt bidragande när Stockholmslaget tillfogades ett nytt svidande nederlag. I tisdags vann ju Rögle med 5–1 på Hovet.

Chocken efter den utskåpningen såg ut att sitta kvar hos djurgårdsspelarna, som än en gång agerade energilöst från start. Med två tunga försvarspjäser som Marcus Högström och Jesper Pettersson avstängda för sina övergrepp i den matchen var det tunt i defensiven att laget är i obalans accentuerades i den här matchen när Anton Hedman fick matchstraff för huvudtackling i tredje perioden.

Men i Skellefteålägret var det glatt efter att man brutit förlustraden på tre raka nederlag.

Tacka Tuomas Kiiskinen för det. För några år sedan avgjorde han finalserien mot just Skellefteå med målet som gav Växjö SM-guld.

"Inte hunnit träna"

Nu tog han direkt plats i förstakedjan och gjorde hejdundrande succé i sitt första framträdande för Skellefteå. Först genom att i sitt första byte slå in en retur efter ett skott från Jonathan Pudas.

– Jag har ju inte hunnit träna och fick mina handskar just före matchen, säger Kiiskinen.

Efter 9.40 gjorde finländaren också 2–0 när han styrde in ett skott från den nyblivne landslagsbacken Arvid Lundberg.

– Trodde inte mina ögon när jag stack fram klubban och såg att pucken gick in. Men det är inte första gången jag gör sådana där mål. Gjorde mål i första bytet när jag gjorde min första seniormatch också. Och i landslagsdebuten gjorde jag också mål, säger Kiiskinen, som ger en god del av äran till sina nya kedjekamrater Tom Pyatt och Joakim Lindström:

– Det är lätt för mig att spela med dem. Jocke är en legend. Det är bara att ge honom pucken så händer något bra.

"Bekväm resa"

Inledningen av säsongen har Tuomas Kiiskinen tillbringat i SaiPa i finländska ligan. Nu ser han fram emot fortsättningen i Skellefteå.

– Skellefteå har alltid varit laget att slå för mig i Sverige. Nu blir det roligt att få spela här, säger han.

Två mål blev det också för Jesper Frödén, som gjorde båda i numerärt överläge.

Nästan säsongspremiär var det även för Skellefteås målvakt Mantas Armalis, som bara spelat en match tidigare men nu var tillbaka efter sin höftoperation. Han imponerade stort med en rad avancerade räddningar.

– Just nu kan det inte kännas så mycket bättre. Gubbarna gav mig en bekväm resa, jag behövde bara göra mitt jobb så fixade de resten. Det känns fantastiskt skönt att vi vann men också att det inte gjorde ont, säger han.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning