KalPa chockerade Kiekko-Espoo – "Som en virvelvind"

KalPa vann final nummer tre med 5–2 och reducerade till 2–1 i matcher. Bild: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Kiekko-Espoos guldfirande flyttas med åtminstone två dagar. Ett pånyttfött KalPa knockade Esbolaget redan i första perioden och reducerade till 2–1 i matcher.

Det blev ingen guldfest i hemmahallen för Kiekko-Espoo. I stället upplevde mästarfavoriten en sällan skådad kalldusch i den tredje FM-finalen mot KalPa.

Suveräna målvakten Tiia Pajarinen fick ge sig efter bara 41 sekunders spel då tvåmålsskytten Tanja Niskanen spräckte hennes finalnolla i powerplay. Pajarinen spelade nästan 172 minuter i följd utan att släppa in ett mål.

Men det var bara början. I den nionde spelminuten smällde KalPa in två blixtmål inom loppet av 23 sekunder och Pajarinen byttes ut. Erica Jaskari hoppade in men inte heller hon fick stopp på KalPa:s framfart. Elisa Holopainen satte 4–0 då knappa kvarten spelats. I andra perioden blev Holopainen tvåmålsskytt då hon satte 5–0.

– Vi visste att KalPa startar matchen som en virvelvind. Vi tar en utvisning under första minuten och de gör mål. Det var en iskall start. En väldigt mörk inledning, säger Kiekko-Espoos chefstränare Sami Haapanen.

I andra perioden snyggade Kiekko-Espoos Tinja-Mariia Haukijärvi och Nea Katajamäki upp siffrorna men 5–2 talar sitt tydliga språk.

– KalPa vapen var det tidiga målet och att de hittade flytet. Vi kunde inte svara på det. Man kan inte ge ett fyra måls försprång i början åt ett så där bra lag. Vi hade våra stunder i andra perioden men det räckte inte, säger Haapanen som försökte väcka sitt lag genom att byta in Pajarinen igen i början av tredje perioden.

– Hon gav oss en möjlighet att komma in i matchen, säger chefstränaren om sin målvaktsetta.

Finalserien fortsätter på torsdag i Kuopio. En femte och avgörande final spelas vid behov på lördag i Esbo.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bred efterfrågan på stugor gynnar den som vill sälja

Mer läsning