Kiekko-Espoo fortfarande för bra för IFK

Kiekko-Espoos Emilia Vesa och HIFK:s Johanna Kemppainen i en tuff duell i lördagens match i Malm. Bild: Markku Ulander

Kiekko-Espoo visade att man är att räkna med också säsongen 2020–21 då laget klart besegrade ett HIFK som inte kom upp till rätt nivå i ligapremiären i Malm.

Förra säsongen tog Kiekko-Espoo hem samtliga möten med liganykomlingen HIFK.

I en träningsmatch inför säsongen visade rödtröjorna att man vuxit till sig sedan debutsäsongen i ligan då man besegrade de regerande mästarna från Esbo.

Men då säsongen 2020–21 körde i gång med derby i Malm visade Kiekko-Espoo med stor beslutsamhet att det fortfarande finns en rätt stor klasskillnad mellan lagen. 0–5 på resultattavlan och en skottstatistik på 14–53 talar sitt klara språk.

– Jag känner mig rätt lättad efter den här segern. Det är klart att 5–0 är klara siffror men några enkla segrar existerar inte och mot HIFK måste man alltid jobba hårt, säger Kiekko-Espoos landslagsstjärna Nelli Laitinen.

Hon var nöjd över att laget förde spelet, kontrollerade matchen och visade upp en stark inställning trots den långa pausen från träningsmatcher.

– Förra vårens inställda slutspel och VM grämer och därför var det extra skönt att få spela igen. Nu får man bara hoppas att situationen inte förvärras och att säsongen kan spelas som planerat, säger Laitinen.

I IFK-lägret var minerna inte lika glada som hos gästerna.

En klar hemmaförlust var inte vad laget ville ha i seriestarten.

– Det kändes som om vi inledde matchen med handbromsen på. Resultatet är ju inte snyggt men det positiva var att vi hade en stigande trend i matchen, säger IFK-kaptenen Johanna Kemppainen.

En orsak till att IFK inte kom upp till sin rätta nivå i öppningsmatchen var att de franska spelarna Athena Locatelli, Emmanuelle Passard och Clara Rozier anslöt till laget så sent som i torsdags medan tjeckiska förstärkningarna Michala Pejzlova och Veronika Lorencova fortfarande är i karantän. Inte heller fixstjärnan Karoliina Rantamäki spelade mot Kiekko-Espoo.

– Vi spelade starkt i tredje perioden och då visade vi att Kiekko-Espoos försprång mot oss krympt sedan förra säsongen. Vi är ett bättre lag än förra säsongen och vi siktar på att ta oss till övre slutserien, säger Kemppainen.

Den första omgången i damernas ishockeyliga spelades på lördagen.

Ilves–TPS 4-3 (2-1, 0-2, 1-0, 1–0)

Lukko–Sport 2-0 (1-0, 0-0, 1-0)

HIFK–Kiekko-Espoo 0-5 (0-0, 0-3, 0-2)

Kuortane-HPK 2-3 (1-1, 1-1, 0-0, 0-1)

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning