Kidnappade elever i Kamerun släppta

En soldat vid en vallokal vid presidentvalet i oktober. Bild: TT/AP/Sunday Alamba

De 78 skolbarn och den chaufför som kidnappats i sydvästra Kamerun har släppts, enligt en präst som deltagit i förhandlingarna.

– Alla eleverna har frigetts, bekräftar landets kommunikationsminister Issa Bakary Tchiroma.

Rektorn och en lärare hålls fortfarande kvar, enligt prästen Samuel Fonki, vid den presbyterianska kyrkan i landet.

– Låt oss fortsätta be för dem, säger han.

Nu framkommer dessutom att ytterligare elva elever kidnappades i förra veckan, men att även de har släppts. För dessa elever har kyrkan betalat en lösesumma, men inte för den större gruppen, enligt Fonki.

Händelserna är de första masskidnappningarna som inträffat i Kamerun, och sammanfaller med ökande politiska spänningar i det fransktalande landet.

Eleverna kommer från en kristen, protestantisk, skola i staden Bamenda, ett område där engelsktalande separatistmilis brutalt har slagits ned av myndigheterna.

En talesperson för militären säger att eleverna släpptes fria efter det att militären hittat platsen där de befann sig, men ger inga detaljer kring hur det gick till.

Frisläppandet sker dagen efter det att Kameruns 85-årige president Paul Biya svors in för en sjunde ämbetsperiod, efter att ha suttit vid makten i 36 år. Han har lovat att ta itu med frustrationen i landets engelskspråkiga regioner.

Ungefär en femtedel av Kameruns 22 miljoner invånare är engelsktalande. Kamerun, en tidigare tysk koloni, delades av Frankrike och Storbritannien efter första världskriget.

När det som i dag utgör Kamerun blev av med kolonialmakterna i början av 1960-talet blev olika delar fransk- respektive engelsktalande.

Samtidigt började en ilska gro över det som uppfattades som diskriminering av engelsktalande inom främst utbildningsväsendet och de rättsvårdande myndigheterna.

När krav om större självstyre kom från de engelsktalande delarna avfärdades det av president Paul Biya.

Motståndet radikaliserades och två regioner i Kamerun utropade sig den 1 oktober 2017 som en egen republik.

Centralregeringens poliser och soldater har svarat med brutalitet, och även separatisterna har gjort sig skyldiga till dödliga våldsamheter.

Enligt icke-statliga organisationer har minst 400 civila dödats i år, liksom 175 medlemmar i regeringsstyrkorna.

FN uppger att omkring 246 000 människor i den sydvästra regionen har flytt från sina hem och cirka 25 000 har sökt sig till grannlandet Nigeria.

Källa: AFP

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning