Kidnappad kanadensare mördad

Kanadas premiärminister Justin Trudeau fördömer Abu Sayyaf-gerillans mord på en kanadensisk man. Arkivbild. Bild: Kena Betancur

En kanadensisk man, John Ridsdel, som förra året tillfångatogs av extremister från Abu Sayyaf-gerillan i Filippinerna har mördats.

Det var en med sina egna ord "oerhört upprörd " kanadensisk premiärminister Justin Trudeau som officiellt bekräftade dådet.

– Kanada fördömer utan reservationer detta kallblodiga mord, sade Trudeau i en tv-sänd presskonferens.

Den filippinska militären hittade John Ridsdel halshuggen på en ö på måndagen. Han togs som gisslan tillsammans med norrmannen Kjartan Sekkingstad, en filippinsk kvinna och en annan kanadensisk man i september 2015.

Den filippinska militären förklarade på måndagen att den avsåg att intensifiera insatsen för att befria gisslan. De tillfångatagna tros finnas i området Patikul på ön Jolo där de hålls en gren av Abu Sayyaf-gerillan som svurit trohet till Islamiska staten (IS).

I november i fjol släpptes en video där Kjartan Sekkingstad tillsammans med övriga gisslan vädjade för sina liv och läste upp gisslantagarnas krav på lösen.

Sekkingstad hotades då i videon av en man med en stor kniv.

– Jag är Kjartan Sekkingstad, jag har det för närvarande OK, men jag hålls som gisslan för en miljard pesos, sade den 56-årige norrmannen.

– Var så snäll, var så snäll och ta den här gruppen och deras krav på allvar, för de är farliga, de menar allvar, sade Sekkingstad då.

Den norska utrikesministern Børge Brende fördömde på måndagskvällen mordet på John Ridsdel.

"Våra tankar och vår medkänsla går till John Ridsdels familj och vänner. Vi ska inte heller glömma de tre andra som är gisslan och fortsatt kidnappade och familjer och andra berörda som lider nu", skriver Brende i ett uttalande från norska utrikesministeriet.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03