KHL-boss till MTV: Jokerit kan uteslutas ur ligan om laget inte spelar i Minsk

Jokerit inleder säsongen 2020–21 med bortamatch i Minsk på torsdagen. Bild: Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

Jokerits ishockeymatch i Belarus fortsätter väcka diskussion.

Jokerit inleder säsongen i ryska KHL-ligan med en bortamatch mot dynamo Minsk på torsdag. Jokerits beslut att spela matchen har väckt stor uppmärksamhet både i Finland och internationellt. Att ett finländskt lag reser till Belarus och möter president Aleksandr Lukasjenkos favoritlag Dynamo Minsk mitt under pågående demonstrationer efter det riggade presidentvalet har väckt kritik.

Efter presidentvalet – där Lukasjenko enligt regimens officiella siffror fick 80 procent av rösterna – har demonstranter gripits, misshandlats, torterats och tvingats fly landet.

Jokerits ståndpunkt har hela tiden varit klar: Laget reser till Minsk.

– Att ge walk over har aldrig varit ett alternativ för oss, sade Jokerits kommunikationschef Iiro Keurulainen till News Now Finland.

Iltalehti rapporterade på tisdagen att Jokerit enligt KHL:s regelverk kan dömas betala mellan 11 000 och 33 000 euro i böter och tilldömas en 0–5-förlust i matchen om man vägrar spela. Enligt reglerna skulle laget inte kunna bestraffas med att stängas ut från KHL.

På torsdagen intervjuade MTV KHL:s hockeyverksamhets vicechef Sergej Kozlov. Han säger till MTV att Jokerit kunde stängas av från KHL om man vägrade spela en match.

– Ett sådant tilltag skulle skada ligans image oerhört både i de involverade länderna och i resten av världen, säger Kozlov.

– Det har aldrig förekommit liknande fall i KHL:s historia så det är omöjligt att räkna ut eller bedöma vad följderna skulle bli.

• Läs också: Jokerit övergav sina värderingar, sin identitet och blev en politisk spelpjäs

Jokerit ansökte om att få matchen i Minsk flyttad men fick avslag av KHL. I KHL är det bara ligans ordförande Alexej Morozov som har mandat att flytta matcher på grund av politiska situationer eller oroligheter.

– Jag ser ingen orsak att bortalaget skulle ställa in sin resa till Minsk. Ishockey handlar om respekt, konstaterade Morozov på KHL:s sajt tidigare i veckan.

Jokerits supportergruppering Eteläpäätys styrelse meddelade tidigare på torsdagen att man kommer att bojkotta Jokerits hemmamatcher om laget spelar i Minsk. Styrelsen uppmanade alla Jokerits fans att delta i bojkotten.

HBL har upprepade gånger försökt nå Jokerits styrelseordförande och majoritetsägare Jari Kurri för kommentarer.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning