KFC slår upp sina dörrar i Finland – fyra restauranger utlovas före årsskiftet

KFC grundades 1952 i USA. Mannen på logon är dess grundare Harland Sanders. Bild: Pixabay

Innan 2021 är slut ska Helsingfors, Esbo och Åbo ha fått sin första KFC-restaurang.

Finlands snabbmatskedjor får inom kort ytterligare en konkurrent. Den amerikanska snabbmatsjätten Kentucky Fried Chicken (KFC) har nu hittat till Finland.

Den 11 november öppnar den första restaurangen i Östra Centrum i Helsingfors. Innan årsskiftet ska ytterligare tre restauranger slå upp sina dörrar.

– Det blir två till i Esbo och en i Åbo, säger den verkställande direktören Janne Einola.

Han tvivlar inte på att kedjans friterade kyckling kommer att gå hem bland finländarna. För dem som utesluter kött är menyn ändå rätt kort, men på den fronten hoppas Einola på en förändring.

– Grundkonceptet för KFC är friterad kyckling, men visst är det ett faktum att andelen som äter vegetariskt ständigt växer. Därför hoppas jag också att vår vegetariska meny ska växa under de kommande åren.

Förhoppningarna inför framtiden är stora. Einola säger att man för tillfället är inställd på att under de kommande åren öppna minst en restaurang i alla städer som har över 50 000 invånare.

Ett finskt alternativ på menyn?

I nuläget har kedjan restauranger i över 120 länder. I en del länder har den traditionella menyn anpassats för att bättre falla just det landets invånare i smaken.

Åtminstone till en början kommer inga finländska specialdesignade alternativ att finnas på menyn.

– Men visst hade det varit häftigt att i framtiden kunna erbjuda även något sådant. Vi börjar från det traditionella och utvecklar oss då grunden fungerar, säger Einola.

– Ett finskt alternativ kunde kanske i så fall vara något med råg? Det känns finskanpassat.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skall man beakta FN:s hållbarhetsmål när man väljer utbildning?

Mer läsning