Key West är nyckeln till solen

Pittoreskt. En väggmålning som härmar ett gammalt vykort visar några kända aspekter av Key West, som dykningen och sportfisket. Bild: Anders Pihl

Det ligger närmare Havanna än Miami och är sista utposten på en tjugo mil lång sträng av öar. På Key West finner man fina stränder, en tillbakalutad livsstil och ett speciellt egensinne.

Varma vindar fläktar. Solljuset silar ned mellan lövverken och lägger sig i stänk på bordet på Blue Heaven. Trots att det är tidig eftermiddag har jag just fått in min frukost; kaffe, juice och youghurt med blåbär och färska jordgubbar.

Baren och restaurangen Blue Heaven är ett klassiskt ställe med lantlig känsla. Katter och hönor vandrar runt på den öppna innergården som döljer sig från gatan bakom en berså av tropisk grönska. Servitören Peter ger mig en historielektion.

– Under första hälften av 1900-talet hade man tuppfäktning och boxningsmatcher här. De senare med Ernest Hemingway som kommentator. Han bodde ett par kvarter härifrån.

Fridfullt. Morgon på huvudgatan Duval street i Key West. Detta är enda tillfället på dygnet då gatans berömda barer håller stängt en stund. Bild: Anders Pihl

Slutet av vägen

Detta är en märklig plats: en trästad på liten ö långt ute i Karibiska havet, närmare Havanna än Miami. Staden är till brädden fylld av ett speciellt egensinne. Exempelvis utropade man sig 1982 till en egen republik, The Conch Republic, som firar sin självständighetsdag varje år den 23 april med pompa och ståt.

Key West ligger på slutet av Florida Keys, den 20 mil långa sträng av öar som börjar strax söder om Miami, och som binds samman av motorvägen Highway 1.

Goda stunder

Key West odlar sin egen myt om den bekymmerslösa utposten mitt i havet. Ingen stad i USA ger samma känsla av kravlös ledighet. Gatorna slutar ofta med havsutsikter och mellan verandorna med snickarglädje hittar man konstgallerier, personliga butiker, barer och musikställen.

Tolerans och en fri livsstil kännetecknar ön sedan åtskilliga årtionden. Längs huvudgatan Duval Street vajar på flera ställen regnbågsfärgade flaggor för att visa att de välkomnar homosexuella gäster och kunder.

Limepaj

Klimatet är förstås en annan orsak att folk kommer hit. När jag går in på Limepie Factory för att smaka stadens berömda limepajer kommenterar jag det halvdana vädret i Miami. Expediten ler och svarar:

- Dåligt väder borta i Florida? Mycket möjligt. Vi bryr oss inte så mycket om fastlandet. Här ute skiner solen nästan jämt.

Efter pajen hyr jag en cykel och trampar iväg till Smathers Beach. Av någon anledning ser man inte så ofta strandbilder från Key West. Man har dock ett par-tre utmärkta stränder, vars palmer och turkosa vattenbryn ger den rätta karibiska känslan.

Tropiskt. På den tre kilometer långa Smathers Beach lutar palmerna i de rätta vinklarna. Bild: Anders Pihl

Sloppy Joe's

Samma kväll går jag ned till Sunset Celebration, en av områdets mest omtalade tilldragelser. Varje kväll samlas ett myller av människor på Mallory Square vid havet och firar solnedgången som är ovanligt praktfull just här.

Den sköna atmosfären fortsätter sedan i kvällens folkvimmel på Duval Street. Key West är berömt för sina fiskrestauranger under bar himmel och sina nästintill dygnet runt-öppna barer med romdrinkar som specialitet. Arvet efter Hemingway har viss betydelse i sammanhanget. Inte för inte har hans favoritbar Sloppy Joe´s blivit en stor turistmagnet.

Faktum är att det finns två Sloppy Joe´s som bägge kan hävda att de var Hemingways stamställe. Baren bytte adress under Hemingways tid på ön. Det ursprungliga stället heter i dag Captain Tonys. Bland annat växer trädet som stod utanför originalbaren numera genom taket lokalens tak och lär vara samma träd där man hängde sjutton pirater under 1800-talet.

Fakta

Missa inte

1. Hemingwaymuseet. Nobelpristagaren Ernst Hemingway bodde i detta hus mellan 1931 och 1940, och skrev flera berömda romaner här. 907 Whitehead Street.

2. Southernmost Point. Den plats som på riktigt är USA:s sydligaste punkt ligger inom ett militärt skyddsområde. Därför stannar alla guideturer vid den näst sydligaste punkten ett hundratal meter därifrån.

3. Dykning och snorkling. Korallrev väntar på flera håll, rockor och havssköldpaddor simmar runt sandbanken Sand Key och vid Western Dry Rock finns ett av många vrak i området.

4. Fiske. Sportfisket är omtalat här. Alla typer finns representerade, inte minst djuphavsfiske. Grupper kan välja party fishing tours.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning