Kevins död har skakat Arvika: "Var jobbigt"

I Arvika har fallet Kevin präglat staden i 20 år. Invånarna tog emot nyheten om att bröderna som anklagades för dådet har frikänts.– Det är väl fantastiskt, säger Arvikabon Per Inge Fridlund.

I augusti 1998 hittades den då fyraårige Kevin Hjalmarsson död i samhället Dottevik, strax utanför Arvika. En månad senare gick polisen ut med att två barn, fem och sju år gamla, låg bakom dådet.

Den lokale konstprofilen Per Inge Fridlund, 82, är uppväxt i Arvika och bodde i staden vid tiden för händelsen.

– Det var jobbigt när det hände. Flera av mina barn bodde i området och kände de inblandade personligen. En liten stad som Arvika, säger han.

"Pratas jättemycket"

Men på tisdagen tog allt en vändning när chefsåklagaren och utredningsledaren Niclas Wargren meddelade att bröderna Christian Karlsson och Robin Dahlén avskrivs helt från anklagelserna.

– Det är väl fantastiskt för barnen som har blivit utsatta för en massa saker. Och alla andra inblandade som har blivit utpekade. Jag såg dokumentärerna när polisen pressade de där barnen, hela den där processen. Det var jobbigt. I och med att man har barn själv. Det är nästan psykisk tortyr, säger Per Inge Fridlund.

64-åriga Kerstin Andersson berättar att fallet med Kevin återigen har blivit ett samtalsämne bland Arvikaborna.

– Oh ja, jättemycket pratas det om det. Då när det hände var det mycket prat och så har det blossat upp igen nu med dokumentären. Många har sett den och förfasats över hur intervjuerna med polisen gick till.

Rivs upp igen

Hon håller med om att bevis saknas för att fälla bröderna och tror att många i trakten känner sig nöjda med den utredning som nu presenterats.

– Sedan är det så klart förfärligt för Kevins anhöriga för nu rivs det ju upp igen, säger hon.

Småbarnsföräldern Mattias Magnusson, 29, är uppvuxen i Arvika och är på stan med sin dotter.

– Det är hemskt att två barn blev anklagade och dokumentärerna väckte en hel del frågor. Det är samtidigt fortfarande en stor tragedi att ett barn gick bort den dagen, säger han.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning