Kesko ser slut på priskriget

Keskochefen Mikko Helander tror inte att priskriget fortsätter. Bild: Lehtikuva/Emmi Tulokas

Priskriget mellan de olika matkedjorna är ett temporärt fenomen, säger Keskochefen Mikko Helander.

– Vi tror inte att matpriserna sjunker i all evighet. Läget kommer att förändras, sade Mikko Helander i samband med att koncernen presenterade sitt delårsresultat på onsdagen.

Kesko tror snarare att maten blir dyrare i framtiden eftersom det råder global matbrist. Helander säger att Kesko inte har något behov av att gå in i ett ständigt priskrig eftersom priset inte är det enda kriteriet då konsumenterna gör sina matval.

– Konsumenterna uppskattar också kvalitet, ett gott utbud och att det lätt att handla.

I slutet av fjolåret klarnade det att Kesko köper Suomen Lähikauppa som står bakom butikskedjorna Siwa och Valintatalo. Affären behandlas fortfarande av konkurrensmyndigheterna och Helander ville inte på onsdagen kommentera hur köpet framskridit.

Resultat på tidigare nivå

Keskos rörelseresultat under fjolårets sista kvartal var i stort sett på samma nivå som året innan. Resultatet backade från 62 till 59 miljoner euro, medan omsättningen sjönk från 2,3 till 2,2 miljarder euro.

Mikko Helander säger att bolaget kan vara nöjt med resultatet då man beaktar den svaga utvecklingen av köpkraften i Finland.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning