Kesko ser slut på priskriget

Keskochefen Mikko Helander tror inte att priskriget fortsätter. Bild: Lehtikuva/Emmi Tulokas

Priskriget mellan de olika matkedjorna är ett temporärt fenomen, säger Keskochefen Mikko Helander.

– Vi tror inte att matpriserna sjunker i all evighet. Läget kommer att förändras, sade Mikko Helander i samband med att koncernen presenterade sitt delårsresultat på onsdagen.

Kesko tror snarare att maten blir dyrare i framtiden eftersom det råder global matbrist. Helander säger att Kesko inte har något behov av att gå in i ett ständigt priskrig eftersom priset inte är det enda kriteriet då konsumenterna gör sina matval.

– Konsumenterna uppskattar också kvalitet, ett gott utbud och att det lätt att handla.

I slutet av fjolåret klarnade det att Kesko köper Suomen Lähikauppa som står bakom butikskedjorna Siwa och Valintatalo. Affären behandlas fortfarande av konkurrensmyndigheterna och Helander ville inte på onsdagen kommentera hur köpet framskridit.

Resultat på tidigare nivå

Keskos rörelseresultat under fjolårets sista kvartal var i stort sett på samma nivå som året innan. Resultatet backade från 62 till 59 miljoner euro, medan omsättningen sjönk från 2,3 till 2,2 miljarder euro.

Mikko Helander säger att bolaget kan vara nöjt med resultatet då man beaktar den svaga utvecklingen av köpkraften i Finland.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning