Kesko höjer vinsten och köper svensk järnhandel

Kesko har gjort en vana av att leverera rekordhöga vinster de senaste åren. Bild: Vesa Moilanen/Lehtikuva

Handelskoncernen Kesko går som tåget och har siktet inställt på små nordiska konkurrenter inom järn- och byggvaror.

Än en gång förekommer ordet rekord då Kesko presenterar sin kvartalsrapport. Handelskoncernen har ridit på efterfrågan inom bygg- och järnvaror samt dagligvaruhandel på nätet sedan i fjol somras, och trenden ser ut att fortsätta.

Dessutom har bilhandeln, som stod stilla för ett år sedan, vaknat till liv igen. Efterfrågan på nya bilar närmar sig det normala och nu har också de begagnade bilarna börjat gå åt.

Under perioden april-juni var omsättningen 12 procent högre och den jämförbara rörelsevinsten hela 41 procent bättre än under samma period i fjol. Det här är ett rekord, säger vd Mikko Helander i sin kommentar till rapporten.

"Det gångna kvartalet var vårt bästa genom tiderna. Försäljningen ökade och lönsamheten stärktes inom alla delområden, vilket ger oss goda förutsättningar för de kommande åren", säger Helander.

En möjlig skönhetsfläck är att nätförsäljningen av mat minskade jämfört med i fjol, vilket visserligen kan bero på undantagstillstånden som rådde förra våren.

Kesko tror att nätförsäljningen kommer att växa framöver och har därför beslutat att investera i nya automatiska uppsamlingssystem för e-handeln i anslutning till mataffärer. Det är man ensamma om i Finland, skriver Kesko.

Aggressiv tillväxt

Kesko växer både organiskt och genom företagsköp. Det senaste året har koncernen kapat åt sig marknadsandelar i Sverige och Norge genom att köpa upp mindre järnhandlar.

I samband med rapporten meddelade koncernen om ett köp av svenska Byggarnas Partner, en järnhandel i Stockholmsområdet som är inriktad på företagskunder.

Företaget har fem affärer i Stockholmsområdet och omsatte drygt 18,2 miljoner i fjol.

I fjol köpte Kesko tre nordiska konkurrenter inom bygg- och järnhandeln, en i Norge och två i Sverige.

Kesko driver sedan tidigare kedjorna K-Rauta, K-Bygg och Onninen i Sverige. K-Rauta fokuserar främst på privatkunder medan K-Bygg betjänar företag. Onninen servar företagskunder inom bland annat elinstallation och VVS.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning