Kesko fick lov att köpa Suomen Lähikauppa

Bild: Heikki Saukkomaa

Kesko har beviljats lov att köpa Suomen Lähikauppa, men företaget måste sälja 60 affärer till konkurrenter.

Kesko har beviljats lov att köpa Suomen Lähikauppa. Konkurrens- och konsumentverket kräver dock att Kesko säljer 60 stycken Siwa- och Valintataloaffärer, som ägs av Suomen Lähikauppa, till konkurrenter. Om det visar sig omöjligt att sälja någon eller några av affärerna upphör kravet.

Suomen Lähikauppas ekonomiska situation har länge varit mycket dålig.

– Utgående från de uppgifter om Suomen Lähikauppas ekonomiska situation som Konkurrens- och konsumentverket (KKV) har fått hade bolaget i alla händelser ändå ha försvunnit från marknaden inom den närmaste framtiden. KKV:s utredningar visade också att det inte fanns andra inhemska eller utländska köpare som var intresserade av Suomen Lähikauppa. Dagligvaruhandeln hade alltså koncentrerats också utan företagsköpet, konstaterar verket i ett pressmeddelande.

Keskos vice vd Jorma Rauhala säger att bolaget vill genomföra affären enligt de villkor som KKV har satt. Följande skede är att de övriga villkoren i affären uppfylls.

Rauhala vill inte förutspå vem man erbjuder de butiker som ska säljas. Andra betydande aktörer på marknaden är S-Gruppen och Lidl.

I dag finns det cirka 900 K-affärer och drygt 600 Siwa- och Valintataloaffärer i Finland. K-gruppens marknadsandel är 33 procent och Suomen Lähikauppas 6 procent.

Konkurrens- och konsumentverket förutsätter också att de affärer som flyttar över till Kesko ska fortsätta handeln med grossisten Tuko Logistics för en viss tid. Inköpen därifrån minskar stegvis.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03