Keskisuomalainen: Muminmuggar lockar till brott

Bild: KSF Media-arkiv/Nina Ahtola

I fjol gjordes 373 polisanmälningar som hade någon form av koppling till muminmuggar, skriver Keskisuomalainen.

Uppgifterna framgår av Polisens resultatinformationssystem. På Polisinrättningen i Inre Finland säger man att de flesta av polisanmälningarna handlar om att någon snattat muminmuggar från affärer.

– Snatteri och vidareförsäljning av muminmuggar har gett pengar till till exempel narkotikabruk. Muggarna är varor som är enkla att byta till pengar, säger kriminalkommissarie Sami Salo till Keskisuomalainen.

En del av de anmälda brotten handlar om bedrägeri. Det kan till exempel vara frågan om webbförsäljning av icke-existerande muminmuggar.

Museologiprofessorn Janne Vilkuna på Jyväskylä universitet säger att finländare samlar på muminprodukter, bland dem muggar, därför att de tilltalas av känslan av familjäritet och möjliga barndomsminnen.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning