Kerttu Niskanen vill hitta VM-känslan – hoppas göra det i genrepet

Kerttu Niskanen körde sin första sprint för vintern i Lahtis. Bild: Lehtikuva/Markku Ulander

Kerttu Niskanen har sökt med ljus och lykta efter positiva signaler. Nu åker hon till Italien för att hitta dem inför VM.

Kerttu Niskanen har letat efter formen hela vintern. Hittade hon spår av den i Lahtis?

Kanske, konstaterar hon efter lagsprinten.

– Det var min första sprint för vintern ... och så kändes det också. Jag visste inte riktigt hur fort jag skulle våga åka. Det var roligt att köra, men jag borde ha varit tuffare.

Niskanens bästa placering i världscupen i vinter är 22:a platsen på den klassiska milen i Otepää. Det är långt från den nivå som hon brukar hålla.

På måndag åker hon till Cogne. Söndagens tio kilometer klassiskt – sista världscuptävlingen före VM – är viktig.

– Jag hoppas att jag lyckas där och kan lyfta mitt självförtroende. Det är den största grejen för mig just nu.

Niskanen och Anita Korva åkte i mål som sjua i finalen. Korva har några hektiska veckor bakom sig och hon berättade att en förkylning stör henne just nu.

Sverige vann stafetten före Norge. Det andra finländska laget med Johanna Matintalo och Anne Kyllönen slutade femma. Kyllönen gjorde en bra insats och lär finnas med i VM-truppen. De sista platserna fylls på måndag.

– Jag har tränat mycket och lättat på belastningen nyligen. Nu verkar det som att det syns i resultaten också.

Matintalo hade inte tänkt åka i Lahtis, men efter några misslyckade veckor ville hon ha en tävling till före VM. Nu ser hon lagsprinten som en eventuell VM-distans.

– Den är intressant, men jag gissar att många är sugna.

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning