Kerttu Niskanen skrällde i VM-genrepet

Kerttu Niskanens segertid på 10 kilometer var 27:24.8. Bild: Lehtikuva/Vesa Moilanen

Det blev tre poängplaceringar för finländarna i världscupens deltävling i Cogne med Kerttu Niskanens förstaplats som körsbär på tårtan.

VM-genrepet i Cogne bjöd på en stor finländsk överraskning. Kerttu Niskanen visade styrkebesked med att göra ett fint lopp och ta hem segern i världscupens deltävling.

Skillnaden till tvåan, Nadine Fähndrich från Schweiz, var tre sekunder och till tredjeplacerade, den ryska förhandsfavoriten Natalja Neprjajeva, tolv sekunder.

Niskanens säsong har inte varit lätt. Finländaren beslöt sig för att ta en extra vilopaus, vilket nu visar sig bära frukt. Detta var hennes andra världscupseger genom tiderna.

– Det känns väldigt bra och jag är otroligt glad att vara tillbaka på rätt spår efter alla svårigheter, kommenterar segraren i Yles sändning.

Trots att en del av världseliten fattades i den sista deltävlingen av världscupen inför VM i Seefeld anmälde sig Niskanen med segern som en potentiell svart häst till mästerskapen som inleds kommande vecka.

– För några veckor sedan trodde jag fortfarande att Seefeld inte är inom räckhåll. Jag var så utmattad i början av säsongen, men tog en fullständig vilopaus, och även om det var tufft att se på tv när de övriga tävlar har jag flyt nu och åker till Seefeld med bra känsla.

Av de övriga finländarna tog Anne Kyllönen en fin tiondeplats och även Vilma Nissinen knep åt sig världscupspoäng med att platsa 24:e. Emmi Lämsä kom i mål som 47:e.

1. Kerttu Niskanen FIN 27.24,8

2. Nadina Fändrich SUI +3,0

3. Natalia Nepriajeva RUS +12,6

4. Julia Belorukova RUS +14,4

5. Alisa Zhambalova RUS +30,9

6. Victoria Carl GER +32,5

7. Frida Karlsson SWE +34,8

8. Teresa Stadlober AUT +37,5

9. Masako Ishida JPN +37,5

10. Anne Kyllönen FIN +57,8

23. Vilma Nissinen FIN +1.22,5

47. Emmi Lämsä FIN +2.46,5

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning