Kents karriär i kompaktformat

Kent tar farväl. Bild: Peter Gehrke / Sony Music

Kents omtalade ”sista album" är som vanligt en lyriskt berörande fullträff medan musiken inte lyckas inspirera HBL:s recensent.

ROCK

KENT

Då som nu för alltid (Sony Music)

Det var först vid Vapen & Ammunition (2002) som jag fattade vad Kent egentligen höll på med. Allt före det kändes – ur vårt ofelbara och exklusiva perspektiv – som typisk låtsat sensitiv svensk posörindie. Och någonstans där går väl fortfarande skiljelinjen mellan de "verkliga" fansen från 90-talet och oss som bara "hakade på" när produktionen växte, soundet mognade och tillgängligheten ökade.

I motsats till de verkliga fansen har jag också ett genuint och kärleksfullt förhållande till "de nya" albumen än 90-talsplattorna, och påstår gärna att Elefanter, Taxmannen, Ismael och La Belle Epoque ligger i topp tio av Kentlåtar.

Bakgrundsmusik

Och jag är knappast ensam. Inför släppet av sista albumet Då som nu för alltid kunde vi läsa flera recensioner med omdömen som "det bästa Kent gjort" och "definitivt i topp tre av Kents album".

Dessvärre krockade hyllandet bjärt med mitt första intryck av nya plattan – jämntjockt, oinspirerat och förutsägbart. Vad solisten Joakim Berg som själv skrivit samtliga spår, velat förmedla, om inte en kompakt och ganska enögd summering av sin egen bild av vad Kent ska vara, blir oklart.

Det känns genomgående som han valt de mest riskfria lösningarna i musiken och gjort ljudvärlden till en bakgrund för lyriken, som – då som nu – är bland den starkaste Musiksverige kan erbjuda. Särskilt de personliga historierna och tillbakablickarna lyckas beröra.

Och låter han inte (ännu) mer trött och ledsen på stämman än tidigare?

Trasan torr på nostalgi

Det lysande undantaget utgör tunga Gigi som mot slutet av albumet lyckas väcka mig ur monotonin. Tillsammans med poppiga Tennsoldater och fint pumpande "titelspåret" Vi är för alltid är de tre de enda som just nu får plats på min best of Kent-lista.

Och det skulle inte vara Kent om man inte vred trasan torr på nostalgi genom att kalla sista sången på sista albumet för … ja, Den sista sången.

En lågoddsare är att den får avsluta åtminstone en av – de förhoppningsvis många – encorerna på sista turnén, som också kommer till Finland i slutet av oktober.

Vi låter låtarna mogna över sommaren och sparar det sista adjöt tills dess.

Janne Strang Reporter

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning