Kemiindustrin och Industrifacket nådde förhandlingsresultat

Bild: Lehtikuva / Martti Kainulainen

Kemiindustrin och Industrifacket Team nådde ett förhandlingsresultat på måndagen, meddelade Kemiindustrin efter klockan tolv på natten.

Förhandlingsresultatet gäller kollektivavtalen för anställda inom baskemi-, plast- och produktindustrin samt olje-, naturgas och petrokemiindustrin.

Innan avtalet kan träda i kraft måste det även godkännas i förbundens egna organ.

Förhandlingsresultatet ska enligt planerna tillämpas från och med början av december, och avtalet löper ut i slutet av oktober 2020. Uppgörelsen innehåller bland annat en löneuppgörelse för de två kommande åren. Avtalets sista elva månader kan sägas upp om parterna inte i september 2019 lyckas komma överens om hur de sista månaderna ska genomföras.

Löneuppgörelsen innefattar höjningar på 1,6 procent både 2018 och 2019 som ska förhandlas lokalt. Om man inte når en lokal lösning höjs lönerna med sammanlagt 3,2 procent under de två första avtalsåren på det sätt som förbunden kommit överens om.

Första gången ska lönerna höjas den 1 februari 2018 och andra gången den 1 februari 2019. 

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning