Kekki missnöjd med så många återbud inför kvalstarten – "Det är inte en bra situation"

Kaj Kekki är inte nöjd öevr att så många spelare saknas då landslaget samlas om ett par veckor. Bild: FSC Media

Landslagstränaren Kaj Kekki vill se en aktiv diskussion om landslagets roll och ställning i Handbollfinland sedan han tvingas till spel med ett starkt decimerat lag i träningsmatcherna inför EM-kvalet.

Landslagstränaren Kaj Kekki är sammanbiten och rätt bister då han kommenterar läget i landslaget inför EM-kvalet som inleds om en dryg månad.

Sedan Kekki tog över landslaget sommaren 2015 har allt fokus varit inställt på kvalet för EM-slutspelet 2020. Det är första gången EM avgörs med 24 lag och målet för Kekkis, förbundets och landslagets del har varit klart: Finland ska för första gången kvala in till ett mästerskap.

Men då laget ska spela träningsmatcher och ladda upp inför kvalstarten saknas upp till hälften av de spelare som normalt skulle vara med.

– Det är inte en bra situation, det är helt klart, säger Kekki.

– Jag har varit med om mycket i mina dagar som tränare och skulle inte kalla det för en mardröm. Men det är inte trevligt.

Det är många saker som spelar in då Kekki tvingas klara sig utan cirka tio landslagsspelare i träningsmatcherna mot Färöarna. Dicken, som har åtta spelare på landslagslistan, spelar matcher i Challenge Cup samma helg som landskamperna, spelare i utländska ligor har svårt att få ledigt då det inte är internationella matchdagar och också Cocks spelar match under helgen. Riihimäkilaget har ändå ställt sina spelare till landslagets förfogande.

– Förra helgen hade vi träningsläger med landslaget där Cocksspelarna inte kunde delta på grund av deras hektiska matchprogram. Nu saknar vi hela stommen från Dicken, suckar Kekki.

– Då vi i våras prickade in de här landskamperna i kalendern visste vi inte att Cocks spelar i Champions League eller att Dicken spelar i andra omgången av Challenge Cup. Jag fick höra om Dickens matcher för ett par veckor sedan.

Utöver Dickenspelarna Mikael Mäkelä, Benny Broman, Joacim Broman, Max Granlund, Robin Granlund, Anton Rémy, Gusten Montonen och Johan Gripenberg saknas också Richard Sundberg och Ian Martin som inte kommer loss från sina klubblag. Dessutom kan Theo Westerlund inte spela på grund av skada.

– Det slår hårt mot oss då så många spelare är borta och det blir svårt att få ut speciellt stor nytta av de här matcherna med tanke på EM-kvalet, säger Kekki.

– Vi får försöka hitta lite samspel med de som är med och se till att spelare som inte har så många landskamper på meritlistan får mera rutin, funderar Kekki.

Tufft kval väntar

EM-kvalet inleds i slutet av oktober och en vecka innan kvalstarten i Tjeckien möter Finland Japan i två träningsmatcher.

– Jag hoppas jag kan få med alla till de matcherna, säger Kekki.

Själva kvalet blir minst sagt tufft. Det finländska laget hade inte turen på sin sida då grupperna lottades i våras. Finland ställs mot Vitryssland, Tjeckien och Bosnien-Hercegovina.

Vitryssland är ett stentufft motstånd – laget har tagit sitt till tre mästerskap (EM och VM) i följd, Tjeckien slutade på en meriterande sjätteplats i EM i januari medan Bosnien-Hercegovina tog två klara segrar över Finland i det föregående EM-kvalet.

Bosnien-Hercegovina låg på samma plats som Nederländerna och Portugal på rankingen som utgjorde grund för lottningskorgarna och lotten avgjorde att Nederländerna och Portugal placerades i den andra korgen medan Bosnien-Hercegovina åkte ner till den tredje korgen.

Med tanke på att Finlands största chans att ta sig till EM är att sluta trea i gruppen och vara en av de fyra bästa grupptreorna (av åtta treor) blev Bosnien-Hercegovina en verklig nitlott.

– Det kommer att bli oerhört tufft. Det är ju amatörer mot proffs och vi måste prestera i överkant och ha alla spelare friska om vi ska ha chanser att klara oss, säger Kekki.

– Men vi kan inte ha något annat mål än att vi ska ta oss till EM. För det krävs att vi presterar i överkant och tar poäng på hemmaplan.

Efterlyser diskussion

Kekki är som sagt inte nöjd med situationen där klubblagens matcher krockar med landslaget och spelare därför inte kan representera Finland. Han säger att det behövs föras diskussioner i Handbollsfinland om hur man från klubbarnas sida vill ha det.

– Jag hoppas att det skulle föras diskussioner där man kunde tala om landslaget och hur viktigt det är. Har alla parter rätt sorts värderingar, frågan Kekki.

Samtidigt poängterar han att han inte specifikt avser Dicken och Cocks som nu spelar internationella matcher samtidigt som landslaget samlas utan att det handlar om den stora bilden.

– Vi måste diskutera med klubbarna om de anser att landslaget är viktigt. Nu verkar det inte som om det alltid är det, slår Kekki fast.

Finland möter Färöarna två träningsmatcher i början av oktober.

Här är laget i träningsmatcherna:

Målvakter: Tuomas Laitinen Atlas Vantaa, Albert Georgs GrIFK.

Utespelare: Benjamin Helander Alingsås HK (Sverige), Christoffer Thor, SIF, Robin Sjöman, BK-46, Fredrik Forss, FIF (Danmark), Vincent Voutilainen, SIF, Miro Koljonen, GrIFK, Roni Syrjälä, Cocks, Oscar Kihlstedt, BK-46, Nico Rönnberg, Cocks, Alexander von Numers, SIF, Fredrik Karlsson, SIF, André Udd, Cocks, Niki Tuominen, Atlas Vantaa.

Träningsmatcher:

6.10 Hangö: Finland–Färöarna

7.10 Helsingfors (Britas): Finland–Färöarna

20.10 Karis: Finland–Japan

21.10 Sjundeå: Finland–Japan

Finland ställs mot Vitryssland, Tjeckien och Bosnien-Hercegovina i kvalet till EM-slutspelet 2020. 32 lag är uppdelade i 8 grupper. Gruppsegrarna och -tvåorna plus de fyra bästa -treorna avancerar till EM i Sverige, Österrike och Norge.

De tre värdnationerna och regerande mästarna Spanien är klara för EM.

Finlands matcher:

24.10 Tjeckien–Finland

27.10 Finland–Vitryssland

11.4 Finland–Bosnien-Hercegovina

13.4 Bosnien-Hercegovina–Finland

13.6 Finland–Tjeckien

16.6 Vitryssland–Finland

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning