Kekki missnöjd med ligaprogrammet – nöjd med glöden

EM-glöd. Chefstränare Kaj Kekki hoppas att hans adepter fortsättningsvis kan kämpa om en plats i EM-finalturneringen även om en del spelare är slitna på grund av ligaspel. Bild: Leif Weckström

Chefstränaren Kaj Kekki är nöjd med den framgångsiver som de goda prestationerna i EM-kvalet har framkallat.

Herrlandslaget samlades den första maj för att förbereda sig för veckans två oerhört viktiga EM-kvalmatcher. EM-febern är hög – men utgångsläget kunde vara bättre.

– Killarna är egentligen inte tillräckligt fräscha. Lite småskador. Jag är besviken att det spelades två blodigt tuffa bronsmatcher i FM-ligan precis före det här landslagslägret, i stället för att man skulle ha låtit grabbarna vila. Nu tog man musten ur två lags spelare. Jag tycker inte att det är en bra grej, säger chefstränaren Kaj Kekki.

Slutspelsvåren i handbollsligan har varit lång och fylld med pauser. En del spelare avslutade sin klubblagssäsong för länge sedan. I några veckor före landslagslägret har ändå Kekki tillsammans med ett halvdussin spelare fått komma i gång och träna upp formen igen.

– Annars skulle det vara ett för stort steg att kliva ut på planen, säger han.

"Förväntningarna skyhöga"

Skrällsegern mot Österrike i höst orsakade en liten hysteri i Handbollsfinland. Herrlandslagets långsiktiga mål var egentligen att kvala in till EM 2020.

Den planen ändrades i och med rövarresan till Mellaneuropa.

– Förväntningarna är nu skyhöga, hoppas att pressen på spelarna inte är det. Aldrig under min långa tränarkarriär har jag känt en likadan tro och vilja att gå till en finalturnering, säger Kekki.

I och med att en verklig chans att gå till EM finns, har Kekki varit tvungen att tänka om innehållet på landslagslägren.

– Vi har gått enligt den långsiktiga planen, men i och med att vi har en chans att gå till EM, har träningslägren inte varit riktigt lika tunga.

– Det är kul att vara i en situation där man tävlar om en EM-biljett. Bosnien-Hercegovina är ett typiskt lag från Balkanhalvön: storvuxet och de har en rörlig defensiv även om den inte är riktigt så systematisk. Fast vi aldrig vunnit över dem förr, har jag en stark tro att vi kan göra det nu, säger chefstränaren.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03