Kekki har förbundets förtroende – "I EM-kvalet ser vi var laget står"

På hösten ska Kaj Kekkis landslag inleda det kval man siktat på under hans tre år som landslagstränare Bild: HBL Arkiv / Tor Wennström

Trots de rätt svaga insatserna i VM-kvalet sitter Kaj Kekki säker som landslagstränare. Det stora målet – EM-slutspelet 2020 – närmar sig och i samma takt ökar också pressen på att nå resultat. Förbundsordförande Jari Henttonen vill ändå inte tala om ett måste-kval och han säger att spelarna inte får ta för stor press på sig själva inför höstens stora matcher.

Det nyligen avslutade VM-kvalet var något av en besvikelse för landslaget. En seger och en oavgjord mot Luxemburg och förluster både hemma och borta mot Slovakien var inte det resultat som Kaj Kekkis landslag ville ha eller behövde.

Speciellt i matcherna mot Slovakien underpresterade laget.

Under sina snart tre säsonger som landslagstränare har Kekki konsekvent blickat framåt och talat om EM-slutspelet 2020 som det stora målet. Förluster, svaga insatser, för hårda träningspass inför matcher och en del spelarval har motiverats med att all verksamhet siktar på att Finland ska ta sig till EM-slutspelet om två år.

Genom att på det sättet berättiga svaga resultat och "offra" några år av landslagsverksamhet har Kekki försatt sig själv och landslaget i en situation där allt annat än avancemang till EM i Sverige, Norge och Österrike måste ses som ett misslyckande.

Förbundsordförande Jari Henttonen är medveten om situationen men vill tona ner det en del.

– Det är i EM-kvalet vi mäter det här laget och var vi står. Det är det stora huvudmålet och det finns en enorm vilja att lyckas där, säger Henttonen.

– Med tanke på att Finland under förbundets 77 år aldrig lyckats kvala in till ett mästerskap kan man inte tala om ett måste-kval för vår del. Men det är klart att det är en stor besvikelse om vi inte klarar av att göra det. Men samtidigt ser jag det som att vi bara har att vinna i kommande EM-kval.

Henttonen vill inte att laget och spelarna ska känna press på sig inför EM-kvalet. Samtidigt vet han att då fokus varit inställt på kvalet de senaste åren kommer det att finnas en viss press både inifrån och utifrån.

Fortsatt förtroende för Kekki

Då Kekki tillträdde som landslagstränare presenterades hans kontrakt som modellen 3+2 år. De tre första åren är snart avklarade och förbundet kommer, enligt Henttonen, att utnyttja optionen i Kekkis kontrakt.

– Det är klart vi ska diskutera läget med honom och i sista hand är det förbundsstyrelsen som bestämmer men med tanke på att huvudmålet finns framför oss är det naturligt att han fortsätter, säger Henttonen.

Huvudmålet närmar sig med stormsteg. I april lottas grupperna för EM-kvalet som inleds i november.

Värdnationerna Sverige, Norge och Österrike är direktkvalificerade till slutspelet precis som regerande Europamästaren. De övriga laget lottas in i åtta fyralags grupper. Enligt de preliminära planerna avancerar gruppettorna och -tvåorna plus de fyra bästa treorna till slutspelet. Det betyder att 20 av 32 lag kommer att ta sig till EM-slutspelet.

Det betyder naturligtvis inte att Finland automatiskt är ett av lagen. Men det utökade antalet EM-lag förbättrar lagets chanser avsevärt. Om Finland finns i det tredje eller fjärde lottningskorgen avgörs i februari då den nya rankingen presenteras.

Finland ligger enligt Henttonen nära gränsen mellan den tredje och fjärde korgen på den kommande rankingen. Det kan vara en enorm skillnad att vara i den tredje eller den fjärde korgen. Är Finland i den tredje korgen kan man ställas mot ett relativt enkelt motstånd från den fjärde korgen medan en plats i den fjärde korgen kan betyda tre riktigt tuffa motståndare i kvalet.

– Lottningen är ju inte avgörande men den kan spela en stor roll, säger Henttonen.

Finland kommer sannolikt att ha en placering mellan 28 och 30 på rankningen som presenteras i februari och som används för att placera lagen i de olika korgarna. Är Finland 28:e på rankingen landar laget i korg 3, är man 29:e eller 30:e blir det fjärde korgen och en tuffare väg mot EM.

I och med att kvalet inleds i november mitt under pågående seriespel hoppas Henttonen att Finland kan få en liten fördel jämfört med sina kommande motståndare. Den internationella tävlingskalendern är inte uppbyggd så att lagen med spelare i de stora proffsligorna kan samlas och spela träningsmatcher inför kvalstarten. I Finland är läget annorlunda. Laget har bara en eller ett par spelare utomlands medan de övriga spelar i den inhemska ligan. Det öppnar möjligheter för landslaget.

– Vi måste få klubbarna med på att ha en paus i seriespelet inför kvalet. Då kan landslaget samlas och spela någon träningsmatch inför kvalet och på det sättet ha en bättre matchkänsla och få en liten fördel i inledningen av kvalet, säger Henttonen.

– Det är en enastående möjlighet för oss och något vi måste kunna utnyttja.

Fakta

Kaj Kekkis landslag

Kaj Kekki har fungerat som herrlandslagstränare sedan 1.7.2015. På den tiden har landslaget spelat 25 matcher.

Finland har vunnit 5 av sina 25 matcher. Segrarna har kommit mot Grekland, Italien, Österrike och två gånger Luxemburg.

Finland har spelat två oavgjorda matcher – mot Luxemburg och Nederländerna.

De övriga 18 matcherna har slutat i förlust.

Finlands målskillnad under Kekkis tid i landslaget är 611–777.

Segerprocenten är 20 och laget tar i medeltal 0,48 poäng per match.

Finland har i medeltal gjort 24,44 mål och släppt in 31,08 mål per match.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03