Kejsarsnitt ökar risken för astma – finsk studie hittade inget samband med andra sjukdomar

Kejsarsnitt har inte så stora skadliga effekter på barnens hälsa som man tidigare hade trott. Det framkommer i en finländsk undersökning. Bild: Catariina Salo/SPT

En ny studie visar att kejsarsnitt ökar risken för att barn får astma, men de övriga skadliga effekterna på hälsan är mindre än vad man tidigare har trott.

Statens ekonomiska forskningscentral, Vatt, har forskat i kejsarsnittets hälsoeffekter. I studien analyserades barnens hälsouppgifter från födseln fram till tonåren.

Forskarna fann inget samband mellan kejsarsnitt och olika kroniska sjukdomar såsom allergier eller typ 1-diabetes. På lång sikt fann forskarna att kejsarsnittet ökar risken för astma.

Forskningsgruppen fokuserade på oplanerade kejsarsnitt. I Finland föds ungefär 16 procent av alla barn med kejsarsnitt.

Analysen grundar sig på ett stort myndighetsmaterial. Uppgifter om över 1,4 miljoner barn som fötts i Finland mellan 1990 och 2014 ingick i studien.

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 4.11.2019 - 00.00

Mer läsning