KD-riksdagsledamoten från Larsmo vädjar: Vaccinera er

"Det här handlar inte om en antikampanj mot kristna. Frågan om att vaccinera sig eller låta bli är inte teologisk utan medicinsk", säger riksdagsledamoten Peter Östman som bor i mässlingsdrabbade Larsmo. Bild: Lehtikuva/Mesut Turan

Peter Östman, riksdagsledamot från mässlingdrabbade Larsmo, vädjar till vaccinmotståndarna i hemkommunen att låta vaccinera sig och hoppas att ingen av dem som har försatts i karantän på grund av smittorisken, lämnar hemmet för att delta i julfester eller bönemöten.

Mässlingutbrottet i Larsmo har utlöst en debatt om hur det kommer sig att vaccinmotståndet är så stort just i Svenskösterbotten och riksdagsledamoten och fullmäktigeordföranden i Larsmo, Peter Östman (KD), tar nu till orda och klargör för sin ståndpunkt.

– För egen del kan jag försäkra att jag aldrig har hört att man i församlingar varken i vår nejd eller på andra orter, skulle ha undervisat att man ska vara vaccinationsmotståndare eller kritiker. Oberoende om det är fråga om vår evangelisk-lutherska kyrka, väckelserörelser inom kyrkan, eller frikyrkoförsamlingarna, skriver Östman på sin Facebooksida.

Östmans bedömning är att vaccinationskritiken uppkom via en rörelse i USA och så småningom spred till Sverige varifrån den via bloggande mammor fick ett fotfäste i hans egen hemkommun.

Peter Östman säger att det nu är viktigt att följa myndigheternas direktiv och att de som har beordrats karantän måste stanna hemma även om det betyder att till exempel julfester inhiberas.

– Är det här en antikampanj mot kristna? Absolut inte. Men på grund av att den proportionellt stora andelen som inte låtit vaccinera sina barn fanns i vår region, samtidigt som församlingsmedlemmarna har stora nätverk, är det naturligt att frågan i allra högsta grad berör också kristna församlingar, skriver Östman och säger att det i kristna samfund med täta band lätt uppstår trender och åsikter som sprids snabbare än på annat håll.

Hälsovårdspersonalen i Jakobstadsregionen har jobbat för högtryck och vaccinerat barn de senaste dagarna för att förhindra en omfattande mässlingepidemi efter att ett barn i veckan konstaterades ha insjuknat i mässling. Bild: Lehtikuva/Martti Kainulainen

Östman påpekar att frågan om att vaccinera eller låta bli att göra det inte är en teologisk utan en medicinsk fråga.

Peter Östman berättar för HBL att han skrev inlägget eftersom frågan är av så stort allmänt intresse.

– En stor del av dem som har låtit bli att vaccinera sina barn har kanske inte tänkt vilka följer beslutet kan få. Efter vad som har hänt tror jag att många tar sitt ansvar och tar vaccinet, säger Östman till HBL.

På söndagen hade inga nya fall av mässlingsmitta registrerats i Larsmotrakten enligt Pia-Maria Sjöström, chefsläkare i Jakobstad. Men eftersom inkubationstiden är 7-9 dagar, kommer det sannolikt att uppdagas fler smittade.

Efter att mässlingfallet hade konstaterats på torsdagen har hälsovårdspersonal i Jakobstadsregionen på löpande band gett vaccin och antikroppar för att minimera eller i bästa fall förhindra att fler smittas.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning