KD: Coronapass framskrider för trögt – "Ta modell av OS i Tokyo"

Kristdemokraternas partistyrelse och partiordförande Sari Essayah kräver att regeringen trappar upp vaccinationstakten. Arkivbild. Bild: Mikko Stig/Lehtikuva

Regeringens nuvarande plan på att lansera ett coronapass är inte realistisk, anser Kristdemokraternas partistyrelse.

Kristdemokraternas partistyrelse kräver att regeringen trappar upp vaccinationstakten med hänvisning till att det inte råder brist på vacciner.

KD kritiserar därtill planerna på att tillgripa distansundervisning i landets skolor ifall epidemin förvärras. "Skolorna måste ges arbetsro", anser KD:s partistyrelse.

Enligt KD föreligger inga hinder att ordna stora och trygga idrotts- och kulturevenemang om arrangörerna har tillgång till information om deltagarnas coronasäkerhet.

Kristdemokraternas partistyrelse anser att planen på att införa ett coronapass är alltför stelbent och att det behövs lättare lösningar som evenemangsindustrin kunde använda sig av. KD föreslår att Finland tillämpar samma modell som används i OS i Tokyo där idrottarna och åskådarna kan ladda upp ett intyg på fullföljd vaccinering eller ett negativt coronatest i en app.

"Regeringens nuvarande plan på att införa ett coronapass är inte realistisk. Tillämpningen kommer att dra ut på tiden och snubbla på frågor om integritetsskydd och grundläggande rättigheter", skriver KD i ett pressmeddelande.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning