Kaurismäki reser femtio år i tiden

Med 28 filmer i sin cv är det dags för ett pris. Mika Kaurismäki får årets Aho & Soldan-pris för sitt livsverk inom filmen. Bild: Mika Kaurismäki

Mika Kaurismäki studerade arkitektur men ändrade sig och blev filmare i stället. Det har han aldrig ångrat.

Finlands äldsta fria teatergrupp, Ryhmäteatteri, har fyllt femtio. Själva jubileet inföll i höstas men är aktuellt igen i samband med dokumentärfilmsfestivalen Docpoint då dokumentären Ryhmäteatteri har urpremiär.

För regissören, Mika Kaurismäki, blev arbetet med filmen en tidsresa tillbaka till ett annat Finland än i dag.

– Jag såg min egen historia reflekteras i berättelsen om Ryhmäteatteri. Finland har förändrats otroligt mycket, tänk bara på slutet av 1980-talet då stalinismen, DDR och Sovjetunionen försvann, minns Kaurismäki per telefon från Lissabon.

Några projekt håller honom sysselsatt i Portugal men när Docpoint inleds är Kaurismäki åter i Finland. I år är det han som får Aho & Soldanpriset, som tack för sitt livsverk.

– Litet förvånad blev jag. Själv betraktar jag mig som en fiktionsfilmare men visst, några dokumentärer har det också blivit.

Mama Africa (2011) är en av Mika Kaurismäkis mest uppmärksammade dokumentärer. Filmen berättar om den sydafrikanska sångaren Miriam Makeba, som i slutet av 1950-talet landsförvisades efter att i Venedig ha kritiserat apartheidregimen.

Makeba flyttade tillbaka till Sydafrika först efter att Nelson Mandela hade frigivits 1990 och själv bett henne återvända.

För Mika Kaurismäki var det inte svårt att tacka ja till anbudet att göra en film om den lyskraftiga Makeba.

– Jag är ett fan, både av Miriam Makeba som artist och som apartheidmotståndare.

Meningen var att dokumentären skulle innehålla en färsk intervju med Miriam Makeba och Kaurismäki hade pratat henne per telefon om det. Men innan de två hann träffas avled Makeba av en hjärtinfarkt.

– Vi fick hitta en annan lösning och intervjua personer som kände Makeba eller som hade jobbat med henne. Lyckligtvis fanns mycket material att välja bland, säger Kaurismäki.

Tror du att dagens unga inser en hur stor fråga apartheid var för 30-40 år sedan?

– Förmodligen inte. Dagens värld är så rörig och fylld av stora konflikter.

Mama Africa har visat sig bli en långlivad hit i Mika Kaurismäkis produktion. Filmen visas nu på en biograf i New York och den får biopremiär i Frankrike i mars, något som är ovanligt för filmer som inte är alldeles nya.

Två liknande yrken

Mika Kaurismäki är en produktiv filmregissör. Sedan debuten med Arvottomat har han regisserat 27 fiktionsfilmer och dokumentärer.

Men ursprungligen skulle han bli arkitekt. Kaurismäki inledde sina studier i arkitektur i München men det dröjde inte länge förrän han stegade över till filmhögskolan i stället.

Har du någonsin ångrat dig?

– Nej. Men filmregissör och arkitekt är två yrken som påminner om varandra. Först skapar man något på egen hand, sedan förverkligar man det med hjälp av ett team.

– Mitt intresse för landskap och byggnader består och syns i mina filmer.

Udda i film-Finland

Bröderna Kaurismäki – Mika och Aki – var två udda figurer när de dök i ett film-Finland totalt oförberett på den förnyelse de två skulle föra med sig.

Utan Jörn Donner Productions hade deras karriär eventuellt stupat innan den kom igång.

Jörn Donner hade en ovärderlig betydelse för oss i början, säger Mika Kaurismäki.

– Vi visste inte vem vi skulle konsultera och så vände vi oss till honom. Vid vårt första möte bjöd han på ärtsoppa och gav ett ekonomiskt bistånd.

Donners ekonomiska stöd behövdes också senare. Roat minns Mika Kaurismäki hur han och Juice Leskinen bestämde att den finska rockeliten skulle ut och kryssa på Saimen, förevigade av Kaurismäki. Kruxet var att det inte fanns pengar.

– Jag ringde till Jörn förstås. Han frågade när vi skulle börja spela in filmen och jag svarade nästa vecka. Och så fick jag ett bidrag.

Alla filmregissörer måste vara beredda på att finansieringen är ett ständigt gissel. Planerade inspelningar inhiberas eller skjuts upp i väntan på ekonomiskt bistånd.

Mika Kaurismäki har sin nästa fiktionsfilm på gång och inspelningsstarten är beräknad till i vår. Men än är det ovisst om inspelningarna kan starta.

– Om allt går som planerat blir det en film i litet format. Den utspelar sig i Lappland och handlar om en kinesisk kock.

Årets upplaga av dokumentärfilmsfestivalen Docpoint pågår mellan måndagen 29.1 och söndagen 4.2.

Ett drygt hundratal dokumentärfilmer står på repertoaren, som kompletteras av föreläsningar, diskussioner och regissörsbesök.

Festivalen äger huvudsakligen rum på Andorra & Dubrovnik, Eriksgatan 11; Kiasma, Mannerheimplatsen 2; Kinopalatset, Kaisaniemigatan 2; Korjaamo, Tölögatan 51; Orion, Eriksgatan 15 samt Savoy, Kaserngatan 46-48.

Många filmer har flera visningstider. Fullständigt program hittas på docpointfestival.fi

Ålder: 62 år.

Karriär: Filmregissör. Debuterade som långfilmsregissör med Arvottomat (1982) och har sedan dess gjort 27 filmer, både fiktionsfilmer och dokumentärer. Drev tillsammans med brodern Aki Kaurismäki produktionsbolaget Villealfa. Var en av dem som grundade filmfestivalen i Sodankylä 1986.

Aktuell: Belönas med Aho & Soldanpriset för sitt livsverk inom filmen på årets upplaga av Docpoint. Den nyaste filmen – dokumentären Ryhmäteatteri – har premiär på festivalen. Mika Kaurismäki intervjuas på Andorras scen tisdagen den 30.1. kl. 14. Dessutom visas en retrospektiv bestående av tre musikdokumentärer på festivalen. Docpoint pågår 29.1.-4.2.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning