Kauppalehti: Speltillverkare orolig för att trävirket inte räcker till

Det finländska spelet Mölkky säljer bra utomlands. Bild: Pixabay

Speltillverkare i Björneborg är rädda för att träråvaran ska ta slut när de flyttar produktionen av utomhusspelet Mölkky från Polen till Finland. Det skriver Kauppalehti.

Frankrike älskar det finländska spelet Mölkky. Nästa världsmästerskap kommer att ordnas i Frankrike, och spelen säljer nu som smör i solsken. Det finländska bolaget Tactic Games exporterar nittio procent av sin Mölkkyproduktion, skriver Kauppalehti.

Nu är speltillverkaren orolig för att träråvaran inte kommer att räcka till. De har planerat att flytta över produktionen till sin produktionsenhet i Björneborg.

– Det kan bli brist på björkråvaran när vi koncentrerar produktionen till Björneborg. Samtidigt fördubblar vi produktionen från en halv miljon Mölkkyspel till en miljon, säger produktionschef Jussi Viljanen till Kauppalehti.

Det populära spelet har hittills tillverkats i Polen. I fjol användes 3000 kubikmeter björk för tillverkningen. Av en kubikmeter får man spelpjäser till ungefär 300 Mölkkyspel.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46