Kauppalehti: Speltillverkare orolig för att trävirket inte räcker till

Det finländska spelet Mölkky säljer bra utomlands. Bild: Pixabay

Speltillverkare i Björneborg är rädda för att träråvaran ska ta slut när de flyttar produktionen av utomhusspelet Mölkky från Polen till Finland. Det skriver Kauppalehti.

Frankrike älskar det finländska spelet Mölkky. Nästa världsmästerskap kommer att ordnas i Frankrike, och spelen säljer nu som smör i solsken. Det finländska bolaget Tactic Games exporterar nittio procent av sin Mölkkyproduktion, skriver Kauppalehti.

Nu är speltillverkaren orolig för att träråvaran inte kommer att räcka till. De har planerat att flytta över produktionen till sin produktionsenhet i Björneborg.

– Det kan bli brist på björkråvaran när vi koncentrerar produktionen till Björneborg. Samtidigt fördubblar vi produktionen från en halv miljon Mölkkyspel till en miljon, säger produktionschef Jussi Viljanen till Kauppalehti.

Det populära spelet har hittills tillverkats i Polen. I fjol användes 3000 kubikmeter björk för tillverkningen. Av en kubikmeter får man spelpjäser till ungefär 300 Mölkkyspel.

Byggnadsarv kräver vård och goda produkter

På Illby gård i Borgå värnar man om det gamla genom att ta väl hand om sina byggnader. Målningen av karaktärshuset var ett stort projekt, men något man räknar med att ha glädje av länge. 13.6.2019 - 09.39