Kauppalehti: Finland köper rekordmånga begagnade bilar från Sverige

Antalet importerade bilar ökar. Bild: nakhon100/Flickr. CC Attribution

Allt fler begagnade bilar kommer från Sverige. Den svenska kronan och ett överutbud av personbilar i Sverige har kickat i gång bilhandeln.

Finländare köper väldigt många begagnade bilar från utlandet. Kauppalehti har samlat in statistik från bilbranschen.

Enligt bilbranschens uppskattning kommer 37 000 bilar att importeras i år. Det kan jämföras med fjolåret då 29 368 begagnade bilar importerades. I slutet av juli har redan 20 200 bilar importerats till Finland.

Bilbranschen tror alltså att rekordet från 2003 kommer att krossas. Då importerade Finland 31 944 begagnade bilar. Ökningen beror bland annat på en ändring i beskattningen som gjordes 2014.

Nytt för i år är att allt fler begagnade bilar kommer från Sverige. Sverige gick om Tyskland i december. Hanna Kalenoja, sakkunnig på Bilbranschens informationscentral, säger till Kauppalehti att det beror på att valutakursen har varit gynnsam och att utbudet har varit bra.

En importerad bil är i medeltal ungefär nio år gammal när den kommer till Finland.

– De flesta bilar, cirka 60 procent, är dieselbilar. Importbilarnas beskattningsvärde är i medeltal 20 000 euro och i medeltal är bilskatten ungefär 5000 euro, säger Kalenoja till Kauppalehti.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46