Katten – ett barn som aldrig växer upp

Inget djur bemöts med idel kärlek som katten. På nätet och i det riktiga livet – djuret avgudas för sin attityd, eller ska vi säga kattityd som de redan frälsta.

Dörren till lägenheten på Busholmen glider upp och där står Elin, strålar som en sol. Äntligen har ni kommit för att träffa mig, tycks hon säga. Elin, som tycker det var på tiden att hon blev upptäckt av pressen, snor kärleksfullt kring benen på de vilt främmande besökarna.

– Elin är narcissisten, hon vill alltid stå i centrum, säger Maria Ahonen som bor här trots att Hjördis närmast ser henne som en underhyresgäst.

Här bor också Gremlin, den lugna pacifisten, och Hjördis som hatar allt. De ligger lata och solar på ett av de många klätterträden som tar upp en avsevärd del av golvytan i lägenheten.

Maria Ahonen älskar sina katter, och hon är inte ensam. Katten är enväldig härskare bland djuren på nätet, men har varit populär också innan internetfenomenet. Också de som inte hört om Grumpy cat eller Nyan cat minns säkert katterna Felix, Gustav, Findus eller Pelle Svanslös.

MJAU. Katterna är en livvstil som syns i hemmet, i snacket, till och med på huden. Bild: Cata Portin

Vad har gett katten dess ikoniska status? Redan i forna Egypten var katten ett heligt djur och profeten Mohammed hade katter. Såväl forskare som bloggare har försökt sig på en förklaring. Den amerikanska djurbloggaren Jason Kottke har sagt att katter är lätta att objektifiera och därför lättare att göra sig lustiga över än till exempel hundar.

Samtidigt ses katten som den graciösa och självständiga – ett djur som inte går att placera i ett fack.

Kärleken aldrig så stor

Maria Ahonen tror att hon är singel för evigt, för om hon tvingas välja mellan en man och sina katter råder det inget tvivel om vem som drar det längsta strået. Om partnern inte gillar katterna får han gå.

Katterna är hennes barn. När hon i sviterna av en trettioårskris flyttade till Lovisa och skaffade sin första katt, Hjördis, sprang den bort. Maria Ahonen blev hysterisk, grät floder och tejpade upp flyers. När hon några dagar senare såg Hjördis strosa omkring utanför fönstret var glädjen omätbar.

– Jag har aldrig känt så här stor kärlek, säger Maria Ahonen. I dag höjer ingen på ögonbrynen, men under medeltiden kunde hon ha blivit dömd för häxeri då en katt ansågs vara djävulens sändebud.

Det finns fördomar om så kallade "cat ladies" som har mängder av katter för att känna sig behövda, fylla ett gapande hål i sitt liv. I den inre bilden hoppar katterna över från den ena högen med kompulsivt samlat bråte till den andra.

Kattälskare kommer i olika tappningar, men för Ahonen är egenskapen medfödd. Och hon har aldrig velat ha barn så något substitut är djuren inte. Hon är helt enkelt uppvuxen med att "katter är Gud." Hennes pappa är en "crazy cat man", galen i katter, och barndomens verklighet upprepade sig i vuxenlivet som den ibland har för vana att göra.

Lever i en kattvideo

Kattvideor är ett massivt fenomen som knappast undgått någon som vistats på internet under de senaste åren. Videorna är en del av kattkulten som syns speciellt på nätet. Maria Ahonen hr en enkel förklaring till videornas popularitet; vi orkar helt enkelt inte tänka på Aleppo, klimatförändringen och Trump hela tiden.

– Det finns så mycket skit i världen att folk vill distrahera sig med något gulligt.

Maria Ahonen är en del av kattklanen på internet där hon deltar främst på Instagram som blivit ett forum där kattälskare hittar varandra. På plattformen hurrar alla när du visar upp din jamande älskling för femtonde gången per dag och ingen tröttnar på dina katthistorier. Det är okej att visa upp sin värld invirad i rosa sockervadd.

– Där är allt ljuvligt, härligt och underbart.

Och den som ifrågasätter, också den hajar till när en svart katt korsar vägen. Den "vet" också att en katt har nio liv.

Dyrt att ha katt

På den stora balkongen står en kattvagn. Bakom glasväggen avtecknar sig det nya bostadsområdet som håller på att resa sig på Busholmen. Lägenheten är stor, men med tre katter kan du inte bo i en liten etta. Det är dyrt att ha katt, det kan Maria Ahonen intyga.

DIVA. Elin är Maria Ahonens chef, och hon är inte rädd för att utnyttja sin människas tillgivelse. Bild: Cata Portin

CAT LADY. De är överallt. Bild: Cata Portin

Anekdoterna är många, och Ahonen berättar med sin lite vridna humor om hur 700 euro gick upp i rök, eller närmare bestämt i veterinärkostnader: Förra sommaren fick Hjördis ett raseriutbrott när Flowfestivalen nalkades. Hon skrek och klöste, Ahonen hyschade och lugnade men tog till sist en taxi till veterinären med den uppspelta katten. Och sålde Flowbiljetterna.

– Vi stannade hemma och lyssnade på Morrissey i stället.

En kompromisslös diva

Men varför är just katter så avgudade när det finns hundar, papegojor och sköldpaddor som också är söta? Maria Ahonen menar att det speciella ligger i en kompromisslös personlighet: självisk divamaner.

– Den bara: jag är så sjukt bra, passa upp mig var så god. Katten tar ingen skit.

Maria Ahonen skulle vilja ha katten Elins attityd som utstrålar självtillit, ЃhIЃfm fabulousЃh på långt håll. Men samtidigt som katterna ser ut att inte bry sig ett skvatt om vad människorna sysslar med gör de det. Ahonens äldsta katt Hjördis (som lurpassar under sängen under hela intervjun) kan vara distantierad och näsvis, men ändå kryper den varje kväll utan undantag ner i Maria Ahonens famn och myser i en kvart innan det är läggdags.

– Om du har en hund är du normal, om du har katter är du galen.

De är så smarta och dumma på en gång. De är sarkastiska, ironiska och smörar aldrig förutom om de har någon illvillig baktanke.

Men det råder ingen brist på tokroliga historier om demonstrativt bajsande till ensidig kurragömma där den ena parten skrattar medan den andra gråter. Berättelserna har en sak gemensam: katten har sista ordet i det här hushållet. Det tar inte länge att inse vem chefen är.

– Att ha katter är som att ha barn som aldrig växer upp.

FOR TWO. Att ha katt är dyrt men definitivt värt det, säger Maria Ahonen. Förutom maten kostar veterinärbesöken och så kan katter inte bo för smått. Bild: Cata Portin

När vi går är katten Elin plötsligt fullt upptagen av att stirra på en mattfrans och har inte tid för något så banalt som människobesökare.

Fakta

Kända katter på nätet

Visst har vi Felix, Pelle Svanslös och andra klassiska katter, men känner du till de nya mediepersonligheterna?

Nyan Cat

Med ett bakverk som kropp och följd av en regnbåge flyger Nyan Cat genom rymden. Ursprungligen en animerad GIF men senare en Youtube-video från som låg på femte plats över populäraste videor 2011. I bakgrunden spelar en frenetisk låt i vilken ordet "nya" återkommer, japanska och onomatopoetiskt för lätet mjau. Finns också som mobilspel.

Long cat

En extremt lång, vit katt som ofta photoshoppas in i olika bilder. Long cat är populär i olika memes. Long cat är ursprungligen en riktig bild av en katt som lyfts upp av sin ägare. Längden varierar i de manipulerade bilderna, men är för det mesta osannolik.

Grumpy cat

Grumpy cat blev en internetlegend efter att en bild på henne publicerades på Reddit hösten 2012. Katten från Arizona blev en mediepersonlighet tack vare sin bistra uppsyn. Bilder av Grumpy cat används ofta i memes med ett ironiskt negativt budskap eller svart humor.

Lil Bub

Enligt Lil Bubs webbplats är hon publicerad författare, stjärna i en prisvinnande dokumentär, programledare för en talk show och en av världens kändaste katter. Lil Bub är född med ett syndrom som gör att hon har ett speciellt utseende. Upptäcktes på Tumblr 2011.

Maru

Japanska Maru är en Youtubekändis som debuterade 2013. Maru är lat och gillar papplådor. Videor av Maru har setts 300 miljoner gånger.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03