Katt i trädet engagerade Tölö – räddningspådrag slutade i applåder

Katten Felix fyllde nyligen ett. Han firade med en stor lokal begivenhet: många besökare under ett högt träd i Tölö. Bild: Petri Kaurinkoski

Journalisten Jeanette Björkqvist är känd för många finlandssvenskar från bland annat Eftersnack i Yle Vega och granskande tv-programmet MOT. Men på måndagen blev det i stället ett dramatiskt räddningspådrag.

Det hela började på morgonen då Jeanette Björkqvist upptäckte att den ena katten, ettåriga Felix, rymt hemifrån. Den lite äldre katten Tassen – som kan ha varit inblandad i planerna men inte rymdes ut genom fönstergluggen – väckte henne.

Så såg det ut när matte närmade sig Felix. Bild: Privat/Jeanette Björkqvist

Björkqvists inlägg i en Tölögrupp på Facebook väckte många reaktioner. En av dem kom från en närliggande restaurang klockan 10.30. De hade sett hennes bortsprungna katt. Den satt i ett träd på deras innergård, sade personalen.

Småningom började stadsdelens oro och hjälpvilja växa.

– Jag satt under trädet med en kattbur, och människor i alla åldrar stannade och var engagerade. Då satt katten ännu bara sju meter upp i trädet, säger Björkqvist som då hoppades att Felix skulle komma ner på egen hand.

Björkqvist var överraskad över alla människors reaktioner under de kommande timmarna: dagisbarn frågade flera gånger om katten var räddad än, och en djurvänlig dam grät en skvätt.

Mest engagerade var restaurangpersonalen på anrika Lehtovaara där det visade sig finnas kattmänniskor. Det hämtades ut ett fat färsk lax, en stor vit bordduk som räddningsnät ifall katten skulle ramla, och mineralvatten till matte.

När räddningsverket kom hade Felix dock andra planer. Han stack bara längre upp i trädet när han noterade räddningspersonalen.

– Han satt till sist ungefär i höjd med fjärde våningen, bedömer Björkqvist.

Det krävdes till slut stora artilleriet. Björkqvist åker själv upp med räddningspersonalen. Bild: Petri Kaurinkoski

Vy från en balkong en måndagskväll. Bild: Petri Kaurinkoski

Då tillkallades större materiel – ett räddningsfordon med stege och korg. Det skulle dröja ända till efter klockan 18 innan Felix kom ner i sällskap av Björkqvist själv, som fått åka upp tillsammans med räddningspersonal. Tölöbor som samlats applåderade.

I ett senare inlägg riktar Björkqvist ett tack till både restaurangpersonalen, bland annat Petri Lintunen som hämtade ut godsaker till katten, och till de förbipasserande.

"Dagens absolut viktigaste sak (förutom den stora kärleken mot alla Tölöbor, som både brydde sig om och engagerade sig i fallet) var hela restaurang Lehtovaaras personal. Jag skulle knappast ha klarat mig utan deras stora, altruistiska och varma omvårdnad", skriver hon.

– När Felix kom ner hade fatet med färsk lax stått där hela dagen. Jag sade först att det säkert duger, men Lintunen sade absolut inte, slängde laxen och hämtade ut ny, färsk gös.

Jeanette Björkqvist hissades slutligen upp efter katten. Här är hon med Petri Lintunen på restaurang Lehtovaara som stod för fisken. Bild: Maarit Pettersson

Katten hämtades ner på kvällskanten i måndags. Bild: Petri Kaurinkoski

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Att öka sin förmögenhet är en allemansrätt men få har en konkret plan

Mer läsning