Katri Kulmuni vill bli ordförande för Centern – ”Jag vill det bästa för våra väljare och Finlands befolkning”

Näringsminister Katri Kulmuni meddelar att hon kandiderar om Centerns ordförandeskap. Hon säger att partiet befinner sig i en svår situation just nu och att hon är den rätta personen att ta Centern framåt. Bild: Jonatan Sparv/SPT

Den nya näringsministern Katri Kulmuni meddelar att hon utmanar försvarsminister Antti Kaikkonen i kampen om Centerns ordförandeskap.

Antti Kaikkonen meddelade för drygt en vecka sedan att han kandiderar för Centerns ordförandeskap och att han hoppas att fler ger sig in i tävlingen. Han fick som han ville. Den Torneåfödda 31-åringen Katri Kulmuni ger sig in i kampen om ordförandeskapet.

– Det var inte ett lätt beslut. Ansvaret som ordförande är väldigt stort, säger Kulmuni.

Förändring krävs efter stor valförlust

Centern led en stor förlust i vårens riksdagsval. Från att ha varit det största riksdagspartiet med sammanlagt 49 mandat, föll partiet till en fjärde plats. Partiet förlorade hela 18 mandat i riksdagen och dåvarande ordförande Juha Sipilä ansåg att det enda rätta var att avgå. Han har fungerat som partiets ordförande sedan 2012.

Partiet förtjänar en entusiastisk nystart, skrev han på sin webbplats kort efter valet.

Enligt Kulmuni befinner sig partiet i en svår situation. Man är inte tillfreds med sitt stöd och en förändring krävs för att ta sig tillbaka mot toppen igen

– Jag tror att jag har möjlighet att ta Centern framåt. Vi vill vara Finlands populäraste parti och ett parti där alla medlemmar kan få sin röst hörd.

Kulmuni vill att Centern ska vara ett parti som alla finländare kan identifiera sig med, var man än bor.

Vad skiljer dig från Antti Kaikkonen?

– Antti är min arbetskamrat och goda vän. Jag pratar hellre om min egen linje än om hans. De saker som tagit Centern framåt i årtionden finns fortfarande kvar. Det måste vi bygga vidare på.

Enligt Kulmuni är chansen stor att hon inte längre är näringsminister om hon väljs till ordförande.

– Jag tycker att partiets ordförande bör sitta på finansministerposten.

Centern väljer ny partiordförande vid en extra partistämma den 7 september. Det återstår att se om fler kandiderar. Både vetenskaps- och kulturminister Annika Saarikko och riksdagsgruppens vice ordförande Eeva Kalli har meddelat att de inte ställer upp av familjeskäl.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning