Katastrofrisk när Matthew når Haiti

Orkanen Matthew nådde Haiti på måndagen, lokal tid, på sin långsamma färd norrut.– Den har potential att vara katastrofal, säger meteorologen Dennis Feltgen vid det amerikanska orkancentret till Reuters.

Slumområdet Cité Soleil i huvudstaden Port-Au-Prince riskerar att drabbas hårt. Hela området, med 500 000 invånare ligger under havsnivån. Stadsdelens borgmästare Jean Hislain Frederic beskriver det för Miami Herald som skålformat och riskerar att vattenfyllas när regn och vågor drar in. Att stadsdelens kanaler är fyllda av skräp riskerar att ytterligare förvärra situationen.

Jacqueline Charles, tidningens Haiti-korrespondent, säger över telefon till TT att regnet kommer och går i Port-Au-Prince.

– Mellan midnatt och klockan två (08–10, finsk tid) kommer vi verkligen att känna av kraften. Men det finns städer som redan har översvämmats, inte så mycket på grund av regnet utan på grund av de stigande havsnivåerna.

Bild: TT Grafik

Oro för plundring

En del har vägrat att sätta sig i skydd, antingen för att de inte tror att det blir så illa som prognoserna säger, andra av oro för att deras bostäder ska plundras om de lämnar dem. Men många har också lytt myndigheternas uppmaningar.

– Sedan finns det de som önskar att de hade kunnat evakueras, men det saknas transporter, det finns inga bussar, säger Charles.

De som kan försöker att förstärka sina bostäder så gott det går, andra har sökt sig till vänner och familj som bor högre upp och som bor i mer välbyggda bostäder.

– Landet är bankrutt. Det har problem med korruption och satsat pengar på söndagens presidentval: De har helt enkelt inte resurserna. En av borgmästarna har tvingats söka efter donationer för att lagra vatten i skyddsrummen, säger hon.

Koleradrabbat land

Haiti är känsligt för jordskred, sedan många träd på landets kullar kapats för att göra kol som säljs som bränsle.

Men största oron är vatten, enligt Jacqueline Charles.

– Vatten är en stor, stor oro. Det här är ett land med kolera, när det blir häftiga regn stiger kolerafallen, säger hon.

I Les Cayes skyddsrum har omkring 150 personer samlats i en skola.

– Efter orkanen kommer vi att vara miserabla. Vi kommer att vara hungriga, husen kommer att vara förstörda, säger fyrabarnsmamman Rosetta Joseph till Reuters.

Efter Haiti väntas orkanen nå Kuba och på tisdag Bahamas, för att på torsdagen nå Florida, fortfarande som en orkan, men med lägre styrka.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03