"Katastrofalt" resultat för Biden

Den demokratiske presidentaspiranten Pete Buttigieg, till vänster, skakar hand med konkurrenten Joe Biden på scenen vid Otterbein University i Westerville i Ohio under en primärvalsdebatt i oktober. Bild: John Minchillo/TT-AP

Pete Buttigieg – lägg det namnet på minnet. Den tidigare doldisen knuffar bryskt undan erfarne Joe Biden från ledarpositionen för Demokraternas moderata falang i kampen om att få utmana Donald Trump.

Mer än ett dygn efter att delstatens demokrater lagt sina röster på den de vill se företräda partiet i USA:s presidentval i höst har fortfarande bara 71 procent av resultatet presenterats. De stora förseningarna beror på problem med en ny app som var tänkt att förenkla inrapportering av röster, enligt Demokraterna i Iowa.

Och mitt i röstkaoset kommer också en stor överraskning i det att 38-årige Pete Buttigieg ser ut att gå segrande från nomineringsmötena.

– Det är jättespännande. Buttigieg var helt okänd på nationell nivå för ett år sedan, säger USA-kännaren Elizabeth Walentin, som tidigare bland annat arbetat med Demokraternas valkampanjer, till TT.

Stor besvikelse

Den tidigare borgmästaren i South Bend i delstaten Indiana har i nuläget 26,8 procent. Han placerar sig därmed strax före vänsterkandidaten Bernie Sanders (25,2 procent), som av många utmålats som favorit i Iowa.

Joe Biden – vicepresident under Barack Obama och som länge varit demokraters favorit i nationella opinionsundersökningar – ser ut att få nöja sig med runt 15,5 procent och en fjärdeplats, efter den andra vänsterorienterade presidentaspiranten Elizabeth Warren (18,4 procent).

– Det här kommer att ge ett stort intresse för Buttigieg. Men det många kommer att ta med sig från Iowa är frågan hur det kunde gå så katastrofalt dåligt för Biden, säger Walentin.

– En förklaring är att han tvingades dela på rösterna från högerorienterade väljare med Amy Klobuchar (femma med 12,6 procent). Han har inte heller satsat så stort på just Iowa. En annan förklaring är att många kanske tagit för givet att det kommer att gå bra för Biden och därför kostat på sig att stödja en annan kandidat.

"Ovanlig motståndare"

Kanske har många också röstat taktiskt utifrån vilken typ av kandidat de tror har bäst chanser mot Donald Trump, tillägger Walentin.

– Både Bernie Sanders och Pete Buttigieg har pushat hårt med argumentet att Trump är en ovanlig motståndare och att man därför inte kan utmana honom med en traditionell kandidat som Biden.

Till tröst för Biden så lär resultatet från Iowa inte ge lika stark medvind som vanligt för vinnaren. Delstaten är först ut i den amerikanska primärvalssäsongen och den som får flest röster där brukar få ett tydligt försprång inför resten av omröstningarna i form av ökad uppmärksamhet och mer kampanjbidrag.

Men effekten av årets resultat grumlas av rösträkningskaoset.

– Om Buttigieg hade stått som klar segrare under måndagen så skulle det ha fått ännu större genomslag. Nu har de andra aspiranternas kampanjer lättare att flytta fokus till New Hampshire (nästa delstat att rösta, den 11 februari), säger Walentin.

Rättelse 5.2 kl. 15.31: I en tidigare version stod det att det aktuella resultatet beskrev fördelningen i procent av rösterna. I verkligheten beskriver procenterna andelen av SDE (State delegate equivalents), ett mått på hur många delegater man i ett senare har rätt att nominera i urvalsprocessen.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning