Katarina Frostenson hävdar att hon är oskyldig till läckor

I en färsk bok ger Katarina Frostenson sin version av orsaken till krisen i Svenska Akademien. Bild: Jonas Ekströmer / TT

Katarina Frostenson går till hård attack mot Svenska Akademien och de svenska medierna i sin nya bok K. Hon hävdar att hon och den så kallade kulturprofilen har utsatts för förtal. "Jag är oskyldig till det som jag har anklagats för", skriver hon.

Katarina Frostensons bok K inleds i november 2017, när Dagens Nyheter har publicerat sin artikel där 18 kvinnor anklagar Jean-Claude Arnault, känd som kulturprofilen, för trakasserier och övergrepp. Katarina Frostenson, som är gift med Arnault, befinner sig på flykt från Sverige undan "groteska överdrifter, lögner och förtal".

"Anonyma röster skriker hot på telefonsvararen, att jag ska dra åt helvete, försvinna och dö. Och det kommer ett sms från en nära vän i Paris: 'Vilka låga, nedriga gubbar dina kollegor är!' Vad serverades i går kväll på supén på Freden? Den torde ha blivit sen, maten hann kanske svalna medan drevet gick utanför", skriver Frostenson i boken.

Katarina Frostenson, som var ledamot i Svenska Akademien i mer än 25 år, har hållit mycket låg profil utåt efter DN:s artikel och den därpå följande krisen i Svenska Akademien. Hon har inte gett några intervjuer eller försvarat sig mot de anklagelser om jäv och läckor som riktats mot henne. Inte heller i samband med utgivningen av boken vill hon låta sig intervjuas.

Förklarar sin tystnad

I boken förklarar Frostenson sin tystnad med ett citat av Ovidius: "svara inte trots förtal/ försvarstal är sällan ett motgift".

K är en höglitterär bok där Frostenson beskriver sitt liv i exil i Frankrike, interfolierat med citat av andra författare – reskamrater – vars rader ger henne tröst och styrka. H. C. Andersen, Marguerite Duras, Inger Christensen och Nobelpristagaren Jean-Marie Gustave Le Clézio är några av de författare hon refererar till.

Men Katarina Frostenson förklarar sig också helt oskyldig till det hon har anklagats för.

"Jag har inte läckt Nobelprisnamn som Le Clézio, Modiano, Pinter eller Jelinek i förväg", skriver hon och fortsätter: "Det som 'vittnena', de anonyma angivarna påstår är falskt".

"Bristande uppmärksamhet"

En sak tillstår Katarina Frostenson ändå. Hon medger att hon missat att berätta att hon varit delägare i det handelsbolag som funnits i verksamheten för den klubb som kulturprofilen drev.

"Det beror enbart på bristande uppmärksamhet. Ingenting annat", skriver hon och försäkrar att förbiseendet inte har handlat om att hon velat tjäna pengar.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning