Katarina Frostenson vill ha betalt för att avgå

Katarina Frostenson på väg till hovrätten under rättegången mot maken, Jean-Claude Arnault. Bild: TT/Jonas Ekströmer

Akademiledamoten Katarina Frostenson har lämnat in sitt förslag till förlikning med Svenska Akademien.

Exakt hur Katarina Frostensons förslag ser ut framgår inte av det utdrag som nyhetsbyrån TT har tagit del av, men i det skriver hennes advokat Per E Samuelson att Frostenson anser att hon inte har brutit mot Akademiens stadgar och att hon har rätt att vara kvar som ledamot i resten av sitt liv.

Frostenson är ändå beredd att avgå frivilligt eftersom hon inte "vill ställa sig i vägen för återupprättandet av Akademiens förtroende", men det måste ske under förutsättning att hon ska kunna fortsätta försörja sig som poet.

– Hon vill ha en ersättning för utebliven inkomst kan man säga, men inte ett skadestånd för det avtalsbrott som Akademien har begått mot henne, säger Per E Samuelson.

Det belopp Katarina Frostenson kräver är tillsvidare inte offentligt.

Det var tidigare i december som Svenska Akademien offentliggjorde den advokatutredning som drar slutsatsen att Katarina Frostenson bör lämna Akademien. Enligt utredningen har hon läckt information om Nobelpristagare och inval till Jean-Claude Arnault, den så kallade kulturprofilen, som hon är gift med, och därmed i förlängningen orsakat Akademien stor skada.

Hälsningar från riksdagen

Politiken möter många utmaningar, inte minst från populistiska och bakåtsträvande rörelser i Finland och i Europa. Jag vill fortsätta som riksdagsledamot och arbeta för en politisk kursändring i värdefrågorna. 15.3.2019 - 15.02