Katalanska separatistledaren Carlos Puigdemont etta på lista i EU-parlamentsvalet

Kataloniens tidigare regionpresident Carles Puigdemont. Bild: AP/Francisco Seco

Den tidigare regionpresidenten i spanska Katalonien – Carles Puigdemont som lever i exil i Belgien – blir förstekandidat för sitt parti Tillsammans för Katalonien i EU-parlamentsvalet den 26 maj, meddelar partiet.

"Detta är tillfället att ta ytterligare ett steg för att internationalisera rätten till självständighet för Katalonien från Europas hjärta till resten av världen", skriver Carles Puigdemont själv på Twitter.

56-åringen flydde utomlands i oktober 2017 när Madrid införde direktstyre sedan Katalonien förklarat sig självtändigt. Han och fem andra tidigare katalanska ledare i självpåtagen exil misstänks för en rad brott i Spanien, däribland uppror.

Också Oriol Junqueras – ledare för självständighetspartiet ERC, och som står inför rätta i Madrid tillsammans med elva andra katalanska politiker – ställer upp i EU-parlamentsvalet.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning