Katainen tror att EU kan stoppa skattesmitare

EU-kommissionens vice ordförande Jyrki Katainen. Bild: Lehtikuva/Markku Ulander

EU-kommissionens vice ordförande Jyrki Katainen tror att företagens vinster i fortsättningen i princip kommer att beskattas i de länder där de uppstår.

EU försöker än en gång få stopp på företagens skatteflykt och aggressiva skatteplanering. Katainen tror att kommissionen har goda möjligheter att få igenom sitt skattesmitningspaket. Det innehåller bland annat åtgärder där man ingriper i företagens konstgjorda vinsttransaktioner från ett land till ett annat. Det är något som EU har försökt få bukt med i många år.

Förutom direkt skattesmitning tänker EU nu också ingripa i aggressiv skatteplanering.

– Det är helt lagligt att skicka en del av vinsten till ett annat land där vinsten beskattas mycket lätt och sedan skickas pengarna eventuellt tillbaka. Det är lagligt, men det är inte schyst, sade Katainen till FNB.

Den senaste tiden har speciellt elnätbolaget Carunas lagliga skatteplanering varit på tapeten. Tack vare den har Caruna betalat mycket lite skatt till Finland.

Katainen var statsminister 2013 då statsägda Fortum beslutade sälja sin inhemska elöverföringsverksamhet. I och med den affären uppstod Caruna.

Katainen ville på fredagen inte kommentera Caruna på något sätt.

Medlemsländerna i nyckelposition

Den ekonomiska krisen har gått hårt åt många EU-länders offentliga ekonomier och skatteinkomster. Allt fler länder är därför beredda att ta i tu med skattesmitarna.

Medlemsländerna är i nyckelposition eftersom det är de som har behörighet i beskattningsfrågor.

– Det har nog kommit en del klagomål från medlemsländer som tycker att vi går för långt. Men jag vågar tro att förslagen går igenom, sade Katainen.

Han räknar med att frågan avancerar redan i år.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning