Katainen svarar på ryktena: Jag har inga planer

Kommissionens vice ordförande Jyrki Katainen. Bild: Heikki Saukkomaa

EU-kommissionens vice ordförande Jyrki Katainen (Saml) har nämnts som ett av alternativen då en efterträdare till kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker ska utses.

Spekulationerna i medierna inom EU började omedelbart efter att Juncker hade bekräftat att han inte är ute efter ett förlängt mandat. Nu återstår hälften, det vill säga drygt två år av mandatet.

Jyrki Katainen själv säger till FNB att han inte har några planer i den riktningen.

Euractiv lyfte på måndagen fram också andra kommissionärer, bland annat vice ordförande Frans Timmermans och konkurrenskommissionären Margrethe Vestager.

Den starkaste förhandsfavoriten som efterträdare är den franska ex-kommissionären Michel Barnier som ansvarar för brexitförhandlingarna. Om förhandlingarna blir framgångsrika är hans ställning stark, skriver Euractiv.

Som fördel för Katainen nämner tidningen att han skulle vara ett tryggt alternativ som inte väcker motstånd i medlemsländerna.

Verkkouutiset var först i Finland med nyheten om att Katainen nämns som ett möjligt alternativ. 

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46