Katainen: Jag lovade aldrig att eldistributionen inte skulle bli dyrare

Bild: Martti Kainulainen

Tidigare statsministern, EU-kommissionens viceordförande Jyrki Katainen (Saml) tillbakavisar kritiken mot prishöjningarna elnätsbolaget Caruna aviserat.

I ett inlägg på Facebook nekar Katainen till att ha fällt kommentarer om att han skulle ha lovat att priserna på eldistributionen inte kommer att påverkas till följd av affären med Caruna.

– Jag har letat men inte hittat ett enda inlägg, citat eller intervju där jag skulle ha sagt så, skriver Jyrki Katainen.

Han konstaterar att det krävs stora investeringar för att elnätet ska göras mer driftssäkert. Det leder till prishöjningar.

– Carunas distributionspriser har hört till de lägre i Finland och blir också efter prishöjningarna lägre än genomsnittet. Till och med i sin helhet uppgår priset för överföringen till högst en tredjedel av hela elnotan, säger Katainen.

Katainen tillbakavisar också påståendena om att staten skulle ha fattat beslutet att Fortum ska sälja sina elnät. Beslutet fattades av Fortum, och staten blandar sig inte i verksamheten hos bolag den äger delar av.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning