Katainen: "EU måste följa reglerna även om Trump och Putin låter bli"

Jyrki Katainen och Juha Sipilä i Gullranda. Bild: Lehtikuva/Roni Rekomaa

Den största utmaningen för EU är att hela den värdegrund som unionen står på är hotad. Det säger EU-kommissionens vice ordförande, tidigare statsministern Jyrki Katainen som tycker att det nu är dags att ryta till högt mot de EU-länder som inte längre följer de gemensamma reglerna.

– I den svåra situation där vi nu befinner oss, där president Trump bryter mot reglerna och president Putin har invaderat självständiga grannländer, måste EU fortfarande hålla fast vid de internationella regler som vi har slagit fast tillsammans.

Den hälsningen kommer EU-kommissionens vice ordförande Jyrki Katainen med och säger att unionen för stunden försöker stärka sina positioner genom att förhandla fram nya handelsavtal.

– Vi bygger inga murar, vi bygger handelsavtal. Det gör EU starkare. Vi har just fått i mål ett nytt handelsavtal mellan Japan, Kanada, Vietnam och Singapore, och ännu ska vi försöka få Mexiko med, säger Katainen.

EU:s framtidsutsikter diskuterades under dag två på Gullranda och tongångarna var dystra:

– EU:s största utmaning är de pågående försöken att urholka den liberala demokratins värdegrund. Se bara på Polen, Ungern och Rumänien och många andra länder där rättsstatsprincipen vacklar, bekymrade sig Katainen som menar att det nu är dags att ryta i från.

– I dag har vi en situation där ett parti som vinner valet och bildar regering i en medlemsstat kan göra precis vad de vill i sitt land. Om EU-kommissionen protesterar skyller landets ledning på byråkraterna i Bryssel och anklagar dem för att trakassera dem. EU:s ägare, det vill säga de olika medlemsländerna, blir ett slags tysta bolagsmän, ondgör sig Katainen över EU:s handfallenhet.

Flyktingkris "grus i EU-maskineriet"

Samtidigt som den finska politiska eliten är samlad vid presidentens sommarresidens i Nådendal pågår en regeringskris i Tyskland där förbundskanslern Angela Merkel har hamnat på kollisionskurs med sin inrikesminister som vill se en stramare migrationspolitik än Merkel vilket kan få den tyska regeringen på fallrepet.

– Flyktingkrisen strör grus i EU:s maskineri. Ännu har vi ingen slutlig lösning i frågan, säger statsminister Juha Sipilä (C).

Sipilä flaggar för fler kvotflyktingar och flyktingförläggningar närmare krisområdena.

– Men det förutsätter många saker: en fungerande gränskontroll och att asylsökande inte på egen hand söker sig från ett land till ett annat. I EU har vi inte kunnat komma överens om hur vi ska fördela ansvaret om vi plötsligt får en situation med många fler asylsökande.

Sipilä säger att han inte är begeistrad i det förslag som Danmark och Österrike har kastat fram om att grunda särskilda utvisningsläger utanför EU för personer som inte kvalificerar som flyktingar.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Många vill välja ekologiskt – också hos frisören

Mer läsning