Kassettband som självmordsbrev

Ungdomsdrama. Dylan Minnette och Katherine Langford ses i huvudrollerna i Netflixserien om en tonårsflickas självmord. Bild: Beth Dubber/Netflix

Ungdomsserien Tretton skäl varför lyckas trots ett svårt och viktigt ämne inte beröra på djupet.

Tretton skäl varför finns på Netflix.

Det finns risker med att se något riktigt bra. Risken är att allt man sedan ser i samma genre framstår som blekt och futtigt.

Ursäkta tjatet: här avses förstås än en gång Skam, den norska succéserien, som obönhörligt ställer sig i vägen för Netflixserien 13 Reasons Why, om en tonårsflickas självmord. Serien i tretton avsnitt bygger på Jay Ashers ungdomsroman med samma namn från 2007 (på svenska Tretton skäl varför 2010).

Efter Skams kristallklara berättande som trycker på alla de rätta smärtpunkterna känns detta high school-drama konventionellt, med ett onödigt tillkrånglat berättande dessutom.

Seriens ena huvudperson, Hannah (Katherine Langford), är död – hon tog livet av sig för två veckor sedan. Den andra huvudpersonen Clay (Dylan Minnette), får en låda med sju kassettband (!) där Hannah har talat in tretton skäl till att hon begått självmord. Alla som får tillgång till banden är på något sätt delaktiga i det skedda, även Clay, som framstår som en ganska hygglig kille, och inte som någon som till exempel mobbar andra. Men skuld kan kanske se ut på olika sätt?

Via kassettbanden som Clay lyssnar på i en gammal Walkman (onekligen en lite lustig teknisk detalj 2017, men Hannah motiverar det med att det "inte ska vara för lätt" att ta del av hennes berättelse) nystas ett intrikat skeende upp på en high school, en tuff miljö där Hannah på olika sätt blir utsatt. Handlingen rör sig på två tidsplan; det ena illustrerar Hannahs berättelse i Clays hörlurar, det andra sker i nuet, två veckor efter det skedda. Tidsplanen övergår ofta i varandra, och för att hjälpa tittaren att skilja dem åt har Clay ett sår i pannan i nutid.

Ämnet är allvarligt, så allvarligt att Netflix har en parallellserie, 13 skäl varför – bortom skälen, som diskuterar seriens handling. Besynnerligt nog är det här en serie som trots sitt ämne inte riktigt berör. Det är som om high school-dramats teflonyta skulle ligga över allt, inget känns riktigt, smärtan går aldrig på djupet. Snarare än att på allvar diskutera psykisk sjukdom och det som händer mellan ungdomar i skolmiljö, verkar serien vilja berätta en spännande historia i form av ett självmordsmysterium. Någonstans i berättelsens smarta snårskog gick sedan hjärtat förlorat.

Malin Slotte TV-redaktör

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning