Kasper Strömman: Hemligheten bakom äkta lycka är bekvämlighet och solsken

Årets grafiker 2013, som han skämtsamt kallar sig, älskar sommaren. Men ordbrukaren och hemmapappan har inte mycket till övers för traditionellt stugliv – en sanning med modifikation.

Solbad, fälla några träd, lägga ut nät och lösa korsord i bersån med en kopp filterkaffe – den finska semestern har en klar fem veckor lång identitet. Designern, författaren och mediepersonligheten Kasper Strömman ser strukturer där andra ser efterlängtad vila.

– Folk romantiserar för mycket att man jobbar hårt för att sedan ha en noggrant inrutad semester som man ska ta ut allt av – om det regnar är allt förstört, säger Strömman och smuttar på en kopp kaffe vid Café Piritta i Helsingfors.

Det urfinländska stuglivet lockar inte Strömman, en aversion som ramar in tv-serien Stugor som hade premiär på Yle Fem i våras. I stället söker Strömman med familj nya intryck under de lediga stunderna.

– Jag var en vecka i Amsterdam, det är trevligt att vara någon annanstans. Jag njuter mer av att om vintern åka till ett varmt land, då är chocken större. Stora kontraster är bra.

Miami eller Kanarieöarna är inte alls otänkbara mål som pensionär, medger Strömman. Värme och sol är manna från himlen för en person som envist plöjer sig genom snödrivorna på cykel.

– Ni vet på vintern när man går ut och det gör ont i ansiktet för att det är så kallt? Jag tycker om att det inte gör ont. Jag hatar den grejen.

Jonglering är en hobby Strömman lärde sig på en klassresa i Frankrike. Bild: Ida Enegren

Men seriöst – hur tar man ledigt från en livsstil, frågar sig Strömman?

Vardagen glider alltmer in på skrivandet, även om yngsta sonen som är ett knappt år är i fokus just nu. Nyaste boken Kaspervisio 2020 – Sata visiota Suomen tulevaisuudesta utkommer i höst och Strömman ligger inte på latsidan.

– Det är jätteskönt när man får gå till arbetsrummet, där det är tyst, och lyssna på måndagslistan på Spotify. Jag tycker personligen att det har blivit lite väl mycket att sitta i en park och gunga, det är skönt när man får hålla på med något eget.

Plysch, bensindoft och arkitektur

I tv-serien Stugor åker Strömman omkring i systerns röda Saab i Sommar-Finland och kollar in intressanta sommarställen. Det är ingalunda första gången framför kameran. Strömman har tidigare underhållit tittarna i Efter nio, men nu har han nått ut till en ny målgrupp.

– Det verkar som att det mest är den äldre generationen som tittar på programmet, baserat på dem som säger hej på stan. Ibland tänker jag att det skulle vara kul om någon i demografin skateboardare i 20-årsåldern skulle titta på serien. På Facebook har gamla klasskompisar sagt att det här är ju halvbra, säger Strömman och kisar mot solen.

Självironin blandad med en gnutta cynism och en vilja att lyfta fram sakfrågor är byggstenarna för bloggen Kasper Diem, den finskspråkiga efterföljaren till The Kasper Strömman Design Blog som skrevs på engelska.

Strömman tänkte bli arkitekt, men fastnade på matematiken i inträdesförhöret. I stället blev det formgivning i Storbritannien, en utbildning som handlade om att lära sig att producera idéer på löpande band. En talang som kan vara svår att formulera till ett yrke.

– Jag funderar själv på det ibland – och min mamma, hon frågar mig "Vad har du gjort egentligen?". Men jag gjorde ju den här tv-serien, jag gjorde en seriebok – det har varit skitmycket jobb med dem. Men det ser kanske inte så tydligt ut jämfört med att ha ett visitkort som direkt säger vad man gör, "kranbilsförare", tydligt och klart.

Att kunna vara utomhus utan att det gör ont är det bästa med sommaren, säger Kasper Strömman, som aldrig bränner sig. Bild: Ida Enegren

En dold romantiker

Bristen på en lättdefinierbar titel har lett till schismer. I våras orsakade Undervisnings- och kulturministeriet en smärre uppståndelse efter att det framkom att både illustratören Kaisa Leka och Strömman erbjudits jobb – utan ersättning.

– Det är antagligen något man borde prata om hela tiden, att det är dålig fason – skitstil – att hålla på på det sättet. Skulle man be en cateringfirma jobba gratis? Det gäller att hålla tanken vid liv, tänk efter ett par gånger innan du frågar efter gratisjobb.

Efter upprörande diskussioner med oförstående tjänstemän lugnar sig Strömman på gården i Vallgård, där familjen bor i en av trävillorna.

– Man sitter som i en liten grotta bland de lummiga träden. I något skede fäller de klibbiga saker så att man inte kan skriva på datorn. Jag vill ju att det ska vara sommar året om. Min favoritsysselsättning är att vara utomhus utan att det gör ont.

Bild: Ida Enegren

Strömman erkänner att det under ytan bor en liten romantiker i honom, i en modernare stadstappning. Varför åka långt bort med pick och pack när man kan sitta precis var man är och njuta med kompisarna?

– Jag kan uppskatta riktigt dammig och het asfalt, och så får man ett varmt sommarregn. Den doften ... det får man inte på landet. Jag uppskattar rå betong, örfilar och gälla röster.

Men kanske livet i ett Bullerbyaktigt trähuskvarter egentligen är ett stugliv förklätt i citystass?

– Du har nog rätt. Det är lite falskt över det där att man säger att man inte gillar stugor och så bor man i en timmerstuga, vid en grusväg där det växer en stor alm framför fönstret.

Ålder: 42

Familj: Tre barn tillsammans med illustratören Maija Louekari.

Bor: I Vallgård i Helsingfors.

Yrke: Grafiker, illustratör, författare, programvärd för serien Stugor som finns att se på arenan.yle.fi.

Bästa sommarprylen: En lådcykel av märket Christiania. Man fyller den med så många barn det bara går och så cyklar man i väg till Blåbärslandet.

Bästa sommarhobbyn: Sitta ute i solen och dricka så mycket kaffe att man nästan dör.

Om du vore ett djur: En hingst, en muskulös arabisk häst. Roligare än att vara ett dåligt djur, som en dagslända.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning