Karvinen ute efter revansch – "Vi vill ha medalj"

Finsk-danska Michelle Karvinen är en av de största stjärnorna i OS-hockeyn. Bild: Markku Ulander

För fyra år sedan slutade OS i en enorm besvikelse. Nu är damlejonen ute efter revansch för fiaskot i Sotji.

Michelle Karvinen är något av en udda hockeypersonlighet i det finländska laget som förbereder sig för OS i Pyeongchang. Då hon kommer gående med en lagkamrat hörs skratten på långt håll. Men det är inte skratten som får folk vid sidan av isen att haja till och vända sig om.

Spelarna talar ivrigt med varandra på engelska i stället för finska. Då det blir dags för intervjuer svarar Karvinen på frågor på engelska och svenska men inte på finska.

Orsaken är enkel: Karvinen är född och uppvuxen i Danmark. Hennes dubbla medborgarskap gör att hon representerar Finland.

Hennes pappa Heikki Karvinen spelade ishockey i Lappeenrannan Pallo men flyttade som 18-åring till Malmö där han representerade lokala klubben Pantern. Då Heikkis mamma gifte sig med en danska flyttade sonen till Danmark där han spelade för Rødovre, Gladsaxe och Hvidovre.

Då spelarkarriären tog slut i början av 1980-talet valde Heikki Karvinen att stanna i Danmark för att jobba som tränare för Rødovre och det danska ishockeyförbundet.

Främst har Karvinen jobbat som juniortränare och han har inte mindre än 28 danska mästerskap på meritlistan. Han har gjort sig ett namn som en tränare som är bra på att utveckla spelare och som ett kvitto på det fina arbetet har två av hans adepter, Lars Eller och Mikkel Bødker, reserverats i första omgången i NHL-draften och de har långa karriären i världens bästa liga bakom sig.

Ändå är den meriterade duon inte de mest framgångsrika eller bästa spelarna som Heikki Karvinen tränat och hjälpt framåt i karriären. Den som nått längst i karriären är dottern Michelle Karvinen som är ett år yngre än de två danska stjärnorna.

– Jag spelade ju tillsammans med dem hela uppväxten, minns Karvinen.

Hur stor del i deras framgång har du?

– Haha. Jag vet inte. Pappa har nog mera med deras framgång att göra än jag. Han har lärt dem skridskoteknik och fått mycket beröm av båda två, säger hon.

Medan Eller och Bødker inte nått några nämnvärda framgångar med det danska landslaget har Karvinen både OS- och VM-medaljer på meritlistan och hon är en av de största stjärnorna i SDHL där hon gör sin tredje säsong i Luleå.

Den finländska landslagstränaren Pasi Mustonen har under de tre senaste säsongerna jobbat tillsammans med den 27-åriga Karvinen. Och Mustonen är minst sagt imponerad av den finsk-danska spelaren.

– Hon är en väldigt exceptionell spelare och person. Hon kunde lika väl vara en konstnär med personligheten hon har, säger han.

– Om man ser på talang och teknik är hon den bästa spelaren i Europa och bland de fem bästa i världen.

Det är inte lite sagt. Men samtidigt handlar det om en spelare som inte bara tagit hem segern i poängligan i FM-serien och i SDHL – hon vann även poängligan i OS i Sotji och valdes till turneringens bästa forward. Hon har dessutom valts in i VM:s All star-lag ett par gånger – i konkurrens med världens bästa spelare.

Karvinen är en av de absoluta nyckelspelarna då Finland jagar revansch efter besvikelsen i OS för fyra år sedan där det blev respass redan i kvartsfinal.

– Det känns väldigt kul att igen få spela OS. Det är det här man väntar på som spelare. Det är unikt att få spela OS, säger Karvinen.

Turneringen i Pyeongchang blir Karvinens tredje OS och hon har rätt olika minnen från turneringarna. I Vancouver var den då 19-åriga Karvinen rätt ny i laget och då tog Finland brons. Fyra år senare blev det personlig framgång medan laget inte nådde sitt mål.

– Vancouver var väldigt speciellt för mig. Jag var ung och körde bara på och lät inte de yttre omständigheterna påverka mig. Jag kände ingen nervositet och det var väl först efter att vi kommit hem med medaljerna kring halsen som jag insåg hur stort det var att vi tagit brons, minns Karvinen.

– Den där känslan att spela avslappnat och inte bry sig så mycket om det som sker omkring mig är något jag gärna tar med mig i den här turneringen.

Helt enkelt blir det inte att vara avslappnad och bara gå in och njuta av stunden. Pressen att prestera och nå resultat finns där hela tiden. Under Mustonens ledning har det finländska laget hittat en ny jämnare nivå under de senaste åren och laget har lyckats slå Kanada – senast i början av januari.

Det starkare spelet och framgångarna höjer både de inre och de yttre förväntningarna på laget. Damlejonen är ett av de stora blåvita medaljhoppen i Pyeongchang och spelarna vet själva vad som förväntas av dem.

– OS är speciellt och mentalt tuffare än VM. Man vill så gärna ta med hem medaljen. Den betyder mer än alla andra medaljer. Men den extra pressen kan också vara något positivt om man klarar av att hantera den, säger Karvinen.

För hennes egen del har rollen i laget förändrats en del under åren i landslaget. Där hon var poängmaskinen i laget i Sotji talar hon i dag hellre om sitt spel både framåt och bakåt och hon vet att nyckeln till framgång ligger i en stark och kompakt defensiv. Genom att försvara bra kan laget också hitta sätt att komma åt att anfalla vasst mot stornationerna USA och Kanada.

– Vi känner oss bekväma i vårt spelsystem och så vågar vi göra det där lilla extra då vi har en jätte bra defensiv. Ett starkt försvars- och målvaktsspel är grunden för att man ska kunna spela starkt i anfallet, säger hon.

Laget måste lyckas perfekt i sin taktik för att kunna rubba de nordamerikanska jättarna. I en lång matchserie skulle Finland vara chanslöst mot USA eller Kanada men i OS handlar utslagnings- och medaljmatcherna om enskilda kamper där chansen till överraskning finns.

– Jag tycker vårt lag ser väldigt starkt ut. Vi är bättre än någonsin tidigare. Under de senaste åren har vi visat hur bra vi kan spela då vi följer vår spelplan och gör det vi kommit överens om. Gör vi det i OS kan vi nå framgång.

– Vårt mål är klart: Vi vill ha medalj. Och vi har själva möjligheten att bestämma vad det blir för färg på medaljen, slår hon fast.

På söndag morgon inleder Karvinen och damlejonen sin OS-turnering då laget ställs mot förhandsfavoriten USA.

Fakta

Finlands lag i OS

Målvakter:

Meeri Räisänen, HPK, Eveliina Suonpää, Lukko, Noora Räty, Kunlun Red Star.

Backar:

Isa Rahunen, Kärpät, Rosa Lindstedt, HV 71, Jenni Hiirikoski, Luleå Hockey, Mira Jalosuo, Kärpät, Ella Viitasuo, Blues, Minnamari Tuominen, Blues, Ronja Savolainen, Luleå Hockey.

Anfallare:

Venla Hovi, University of Manitoba, Linda Välimäki, Ilves, Annina Rajahuhta, Kunlun Red Star, Riikka Välilä, HV 71, Petra Nieminen, Team Kuortane, Emma Nuutinen, Mercyhurst University, Sanni Hakala, HV 71, Noora Tulus, Luleå Hockey, Sara Säkkinen, Team Kuortane, Saila Saari, Kärpät, Michelle Karvinen, Luleå Hockey, Tanja Niskanen, KalPa, Susanna Tapani, Lukko.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03