Karusellerna gapar tomma i rekordvärmen

På nöjesparkerna längtar man efter lägre temperaturer. Arkiv. Foto: Itsuo Inouye/AP/TT Bild: TT-AP/Itsuo Inouye

När solen gassar vill vi bada – inte åka karusell. Nöjesparkerna är inte glada för extremvärmen.

De största finländska och svenska nöjesparkerna har svårt att locka till sig besökare på grund av det extremt varma vädret. Powerpark, Tykkimäki, Muminvärlden, Borgbacken och Särkänniemi har haft klart färre besökare i år jämfört med år då vädret är växlande.

– Vanligtvis påverkar värmeböljan inte besökarantalet. Men när temperaturen stiger över 30 grader sparar många nöjesparksbesöket till en senare tidpunkt. 30 grader är en magisk gräns, säger Särkänniemis vd Miikka Seppälä till STT.

Den magiska trettiogradersgränsen är påtaglig på alla nöjesparker.

– I fjol hade vi inte en enda dag med högsommarvärme här i Österbotten. Enligt mig ska vi bara vara glada för det fina vädret vi har nu. Men visst, jag tippar på att vi har tjugo procent färre besökare under de varmaste dagarna. Trettio grader är för mycket för många, säger Powerparks vd Mikko Kiviluoma.

Under dagar med gassande sol ringlar sig kön till vattenattraktionen och de snabbaste attraktionerna.

– Farten svalkar, säger Kiviluoma.

De som trotsar värmeböljan har haft förnuftet med sig trots parkernas tjo och tjim. Enligt Kiviluoma har det inte uppstått farosituationer eller värmeslag på grund av hettan. Folk söker skydd i skuggan och dricker mycket vatten.

För Borgbacken i Helsingfors började säsongen mycket starkt. Majvärmen uppskattades bland besökarna, men den rådande värmeböljan har varit för mycket. I juli i fjol hade Borgbacken fler besökare än i år trots att vädret var mycket dystrare då.

Muminvärlden i Nådendal har enligt STT haft cirka tio procent färre besökare under värmeböljan.

Inte bara i Finland

Karusellerna i Sverige gapar också tomma, uppger koncernchef Christer Fogelmarck på Parks and Resorts. Koncernen äger fem av Sveriges största nöjesparker.

– Vi får betydligt färre besökare på Gröna Lund under de här varma dagarna. En dag som den här har vi normalt sett mellan 15?000–17?000 besökare. I tisdags så var det ungefär 8 000 besökare, säger Fogelmarck.

Parker där det går att bada gynnas däremot av vädret. I Sverige går Skara sommarland mot en rekordsäsong.

Samma fenomen visar sig i Finland. Nöjesparker med vattenattraktioner har en bra sommar. Tykkimäki i Kouvola skattar sig lyckliga för den närbelägna vattenparken.

– Nöjesparken har haft 20-30 procent färre besökare i juli jämfört med tidigare år med normalt väder. Supervärmen gynnar förstås vattenparken. Om man räknar ihop nöjesparkens och vattenparkens besökare har vi haft normalt antal besökare, säger Tykkimäkis vd Sakari Pasanen till STT.

Det bästa vädret enligt nöjesparkernas ägare är en klassiker – varmt, halvmulet uppehållsväder.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning