Karukoski förtegen om sin Tolkienfilm – "uppgifterna stämmer"

Bekräftar. Dome Karukoski ska göra en film om författaren J.R.R. Tolkien men får ännu inte säga något om produktionen. Bild: Lehtikuva/Vesa Moilanen

Regissören Dome Karukoski har anlitats att regissera en film om fantasyförfattaren J.R.R. Tolkiens ungdom.

J.R.R.Tolkien, som bland annat är känd för trilogin Sagan om ringen, har varit ett stort namn inom filmvärlden en längre tid. Den sammanlagda omsättningen för filmtrilogierna Hobbiten och Sagan om ringen är mer än fem miljarder euro, och då räknar man bara med biografer.

Det var sajten Deadline, som följer med filmbranschen i Hollywood, som var först ute med nyheten. Enligt sajten ska filmen heta Tolkien och rollbesättningen pågår just nu.

– Jag kan inte säga något annat än att uppgifterna som Deadline publicerat stämmer, säger Dome Karukoski som just nu befinner sig i London.

– Eftersom det rör sig om en Hollywoodstudio måste jag av avtalsskäl vara hysch hysch.

Karukoski uppger att studion informerar allmänheten om projektets detaljer via sina egna mediekanaler. Nyheten blev genast en av de mest lästa på sajten, som tagit över tidningen Varietys ställning som den viktigaste plattformen för filmvärldens scoop.

Tom of Finland sprids i Europa

Karukoskis senaste film Tom of Finland har sin premiär i flera europeiska länder under sommaren. Nästa vecka är det dags för Storbritannien.

– Distributionen i USA har tidfästs till oktober i början av awards season, säger Karukoski.

– Det är ovanligt att en finländsk film har en så långtgående strategi.

Med awards season avses tiden då de amerikanska distributionsbolagen försöker få nomineringar för olika priser.

Sällsynt Hollywooddebut

Om filmen blir av är Dome Karukoski den första finländska Hollywoodregissören sedan Renny Harlin, som gjorde sitt genombrott med Terror på Elm Street 4 år 1988.

Manusförfattare är irländaren David Gleeson och britten Stephen Beresford, som belönats med en Bafta för manuset till filmen Pride. Filmen produceras av bolaget Chernin Entertainment i samarbete med distributionsbolaget Fox Searchlight.

Filmen lär handla om Tolkiens studieliv i Oxford och början av första världskriget.

Deadline uppger inte om Tolkiens dödsbo gett sitt godkännande till projektet eller inte. 

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning