Kartläggning: Krävande men givande med digital teater

Paul Holländer och Aksinja Lommi i Siriusteaterns och Teater Mestolas föreställning Det svarta fåret som också spelats i strömmad version. Bild: Raisa Kilpeläinen/Pressbild

Finlandssvenska digitala teaterproduktioner som gjorts under coronapandemin har kartlagts av Barbro Enckell-Grimm med finansiering av Svenska litteratursällskapet.

Kartläggningen bygger bland annat på svaren från ett frågeformulär som skickats till nio teatrar och paraplyorganisationen Teater Universum, uppger Enckell-Grimm i ett pressmeddelande. Bland andra Svenska Teatern och Teater Viirus har deltagit.

Också om teatrarna vill återgå till att spela levande föreställningar för närvarande publik, uppskattar de erfarenheterna de fått av strömmade produktioner. Teatrarna tror att man genom digitala föreställningar i framtiden kan nå äldre, personer med funktionsnedsättningar och dem som bor långt från de teatrar som spelar på svenska, uppger Enckell-Grimm.

För teatrarna har det varit arbetsamt och resurskrävande att sätta upp strömmade produktioner, men också lärorikt och givande. "Alla är ense om att strömmade föreställningar är en egen konstform", skriver Enckell-Grimm. Teatrarna säger sig ha samarbetat både i fråga om utbyte av erfarenheter och av teknisk utrustning.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning