Rätys karriär fortsätter så länge hoppet om ny proffsliga lever

Noora Räty drömmer om ett NHL för damer. Bild: Lehtikuva/Martti Kainulainen

Noora Räty kämpar för en ljusare och mer jämställd framtid för damhockeyn. Även om hon nödvändigtvis inte själv får dra nytta av det gjorda arbetet.

Finlands hockeydamer inleder på onsdag sin säsong med en femnationersturnering i Ryssland. Med i truppen är alla tiders bästa målvakt Noora Räty vars fortsättning i landslaget ännu i somras var ett stort frågetecken. 30-åringen tog sig en ordentlig paus, glömde allt vad ishockey heter och lyssnade på huvudet och kroppen.

– Tja, egentligen blev det klart att jag fortsätter i landslaget då jag fick inbjudan och tackade ja till den här turneringen. Jag tog en mental semester på sommaren och nu tar jag det hela en dag åt gången, säger Räty före avfärden till Ryssland.

– Under sommaren stressade jag inte alls över sporten, jag bara njöt av en vanlig människas vardag. Det gjorde mig väldigt gott. Ibland måste man kunna ta ett steg tillbaka från sin sport så vet man om man vill fortsätta eller inte.

Räty har spelat de två senaste säsongerna i Kina. Först i Kunlun Red Star där hon också hade rollen som ishockeyambassadör, med fokus på flick- och damhockeyns utveckling, och senast i Shenzhen KRS Vanke Rays. Lagen spelade i den nu nerlagda kanadensiska ligan CWHL.

Den här säsongen representerar Räty Shenzen i ryska ligan, där det kinesiska laget för tillfället är tvåa i tabellen. Men säsongsupptakten har inte varit helt vanlig.

6.11 Ryssland-Finland

7.11 Finland-Tjeckien

8.11 Schweiz-Finland

9.11 Finland-Tyskland

– Jag tillbringade en månad på en bondgård där man inspelade tv-programmet Farmen och så var jag hemma i Minnesota i en och en halv månad. Jag tecknade kontrakt med Shenzen den 1 november så nu har jag igen varit hockeyproffs i några dagar, berättar Räty.

Styrelsemedlem i spelarfacket

Men sysslolös har Räty inte varit. Stjärnmålvakten är nämligen med i spelarfacket Professional Women's Hockey Player Associations (PWHPA) styrelse. PWHPA grundades i maj efter att CWHL lades ner på grund av ekonomiska skäl. Det betyder att bara en liga (NWHL) finns kvar i Nordamerika.

CWHL:s beslut i våras ledde till att omkring tvåhundra spelare gick samman och bestämde att låta bli att spela i någon proffsliga i Nordamerika kommande säsong.

– Det har krävt mycket av min tid men jag lägger gärna tid på det här eftersom vi bygger något för en bättre framtid. Jag själv hinner nödvändigtvis inte som spelare dra nytta av vårt arbete men förhoppningsvis kan jag bidra till att någon annan har bättre förutsättningar i framtiden, berättar Räty.

Hockeyspelarnas upprop har fått gensvar och bland annat hockeyutrustningsjätten Bauer, Adidas och NHL:s spelarfack NHLPA har ställt sig bakom PWHPA i kampen om en jämställdare ishockeyvärld. Tennislegendaren Billie Jean King, som var med och bildade damtennisorganisationen WTA, är en av PWHPA:s namnstarkare bakgrundsfigurer.

PWHPA hoppas på ett samarbete med NHL som skulle ge damhockeyn ett välbehövligt lyft.

– Vi jobbar hårt för att få med NHL. Att få med en sådan organisation är inte lätt men då det tåget börjar röra på sig så stannar det aldrig.

Enligt Räty förs diskussioner hela tiden mellan PWHPA och NHL.

– Det hjälper inte bara att NHL-bossen Gary Bettman säger ja. Det största hindret är det att vi måste få grönt ljus av alla 31 NHL-klubbar – 30 räcker inte – om ett samarbete skall inledas.

Hur länge fortsätter karriären?

PWHPA ordnade i höst tre uppvisningsturneringar där lag med de absolut största världsstjärnorna spelade mot varandra. Spelorter för Dream Gap-turnén var Toronto, Hudson och Chicago.

Räty var med i turneringen i Chicago – och blev imponerad.

– Ska vi säga så att om jag kunde spela sådana matcher varje veckoslut så skulle jag aldrig lägga av. Det var helt sjukt coolt. Jag har aldrig spelat så högklassig hockey. Evenemangen var slutsålda, men vi spelade i mindre arenor. Det var publikfriande matcher och åskådarna gillade det. Mediejätten ESPN bevakade turneringen och NHL:s stora sponsorer var också på plats, berättar Räty.

Rätys, de övriga världsstjärnornas och PWHPA:s förhoppningar var att få en ny proffsliga för damer i gång redan hösten 2020 men tidtabellen lär vara för tajt. 2021 är mer realistiskt.

Men fortsätter Rätys karriär ännu då?

– Jag har bakdörren på glänt. Jag vill hålla mig i form ifall det blir ett NHL för damer. Hur det går avgör om jag fortsätter eller inte. Drömmen om en ny liga håller lågan vid liv. Om ishockeyn skulle bli mitt yrke så kunde jag fortsätta. Visst är det ett yrke nu också men inte orkar jag hålla på i Kina så värst länge, säger Räty.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning