Karolinska institutet uppmanas återlämna finska kranier

Svenska kyrkan uppmanas att be Karolinska institutet återbörda finska kranier. Bild: Fredrik Sandberg/TT

I en motion inför årets kyrkomöte uppmanar två medlemmar i Miljöpartiet i Svenska kyrkan (MPSK) kyrkostyrelsen att be Karolinska institutet lämna tillbaka sina finska kranier.

De finska kvarlevorna samlades in av den svenske rasbiologen Gustaf Retzius under en Finlandsresa 1873. Genom skallmätning ville Retzius bevisa att finländare tillhörde en lägre ras än svenskar. Än i dag förvaras kranierna på Karolinska institutet.

Redan i december i fjol krävde en grupp Sverigefinnar och forskare att kranierna återbördas, och i år bildades en grupp kallad "Kommittén för återlämnande av finska kvarlevor" i det syftet.

"Deras önskan om repatriering av finska kvarlevor har inte hörsammats", skriver motionsinlämnarna, och tilläger att ingen "konstruktiv dialog" påbörjats med KI.

– Det är stater och officiella företrädare som måste som måste komma fram till ett sådant beslut. Men om det beslutet tas så ska vi agera på det, sade Eva Åhrén, enhetschef på Karolinska instutet i vintras.

Läs mera: Sverigefinländare vill föra hem skallar som Karolinska Institutets rasforskare plundrade ur gravar i Finland

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning