Kärnvapnen måste bort

Ingen är kompetent nog att handskas med dem.

Alltså blev den 22 januari en skammens dag för Finland och Sverige. Förbudet mot kärnvapen trädde i kraft, men Finland och Sverige hade inte skrivit under. Pressen från USA var hård och ett explicit hot om "försvårat samarbete" tog skruv. Nato vill ha stormanövrar (Jämför med Trident Juncture 2018) och möjlighet till kärnvapen vid den ryska gränsen. Ett svenskt-finskt förbud hade försvårat USA:s och Natos aktivitet.

Speciellt svårt var det för Sverige att låta bli att skriva under avtalet eftersom landet i FN arbetat för kärnvapenstopp. Det blev också en skandalunge i medierna. Men mantrat om "säkerhetspolitiska krav" gjorde sitt. I Finland diskuterades saken mindre. Man har alltid litat på den starkaste. En gång var det Tyskland nu är det USA. Det militärpolitiska etablissemanget har sin egen agenda. Den allt närmare kontakten med Nato har skett gradvis i det tysta.

Klimatförändringen är hanterlig jämfört med vad politiker och militärer i största samförstånd kan hamna in i. Inledningen kan vara förstaslag med mindre taktiska kärnvapen, vilket i militär teori innebär en vinst. För andra är det början till slutet.

Kärnvapnen måste bort. Ingen är kompetent nog att handskas med dem. Måtte den 22 januari bli en märkesdag i året lik Hiroshimadagen den 6 augusti.

Leif Höckerstedt, Ekenäs

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning