Kärnvapenskrammel då Putin besökte Helsingfors

Vladimir Putin tog tillfället i akt och rackade ner på USA under presskonferensen i Helsingfors. Sauli Niinistö hoppas på ett nytt nedrustningsavtal. Bild: Irene Stachon

Det var en bister Vladimir Putin som hälsade på sin finska kollega Sauli Niinistö i Helsingfors. Den ryske presidentens vrede riktade sig inte mot värdlandet utan mot ett amerikanskt robottest som Putin tycker rättfärdigar ryska kärnvapenexperiment, även det ödesdigra kärnvapentestet i Archangelsk för två veckor sedan.

Sin vana trogen anlände den ryske presidenten Vladimir Putin ordentligt försenad, då han kom på besök till sin finska kollega Sauli Niinistö i Helsingfors. Den finska presidenten fick vänta i nästan två timmar på att grannen från öster skulle behaga dyka upp och konvojen av svarta bilar från flygplatsen anlände.

Efter en timme av bilaterala överläggningar på presidentslottet trädde de två presidenterna fram inför presskåren som medan den väntade och väntade kunde notera hur en av slottets servitörer hällde vatten ur en och samma flaska i dricksglasen som stod framme vid presidenternas podium. Innan statscheferna dök upp byttes dock Putins glas ut, uppenbarligen för att garantera att ingen skulle förgifta Rysslands president.

Putin: USA:s fel, inte vårt

De finländska journalisterna tog tillfället i akt och försökte få ett svar av Putin om den mystiska olyckan i Archangelsk för två veckor sedan. Olyckan väcker särskild oro i Finland eftersom det misslyckade kärnvapentestet skedde endast drygt 400 kilometer från den finska gränsen. Ryssland har efter olyckan lagt locket på om detaljerna och riskerna men Putin höll inte med om att informationen efteråt skulle ha varit bristfällig.

– Vi döljer då inget. Det inträffade skedde i samband med förberedelser för ett nytt vapensystem. Vi måste svara på våra amerikanska partners drag, rättfärdigade Putin testet som slutade i en förödande olycka.

– Man kan mäta (strålningen) på långt avstånd och oberoende instanser har bevisat att ingen kraftig strålning har förekommit, bagatelliserade Putin det skedda och tillade:

– Också ni måste väl förstå att det här handlar om försvarshemligheter och därför finns det begränsningar i möjligheten till att få information.

Till saken hör att den internationella organisationen CTBTO:s ryska mätstationer av radioaktiv strålning slutade fungera några dagar efter olyckan och senare har ytterligare två stationer stängts av vilket har fått internationella experter att misstänka Ryssland försöker mörka bevismaterial efter det misslyckade kärnvapentestet.

I stället för att försöka beklaga dödsolyckan i Archangelsk valde Putin att racka ner på USA som i söndags gjorde ett första robottest efter att landet dragit sig ur nedrustningsavtalet INF vilket skedde efter att Ryssland i praktiken redan tidigare brutit mot avtalet.

Det ryska medföljande medieentouraget frågade sin president om det amerikanska robottestet och Putin tog naturligtvis tillfället i akt och lät förstå att det är amerikanerna som är boven i sammanhanget.

– Vi är besvikna över det vi såg. (Det amerikanska) testet är ett hot mot säkerheten för hela världen, sade Putin och antydde att motåtgärder är att vänta.

Förvarning innan ankomsten

Redan tidigare på dagen innan den ryske presidenten landade i Helsingfors, nåddes Finland av beska hälsningar österifrån då den ryska försvarsministern Sergej Sjojgu gav ett uttalande där han påtalade vad han kallade "ett skärpt militärpolitiskt läge i västlig riktning". Sjojgu klagade över Natos förstärkta närvaro i Östeuropa och utplaceringen av amerikanskt missilförsvar i Polen och Rumänien för att i samma mening racka ner på Natos utvidgade militära samarbete med Finland och Sverige. Som en motåtgärd aviserade Rysslands försvarsministerium en rad åtgärder, bland annat fler soldater, fler militärmanövrar och ny utrustning för trupperna på den västra flanken.

Sauli Niinistö sade vid presskonferensen med Putin i Helsingfors att hans uppfattning är att amerikanerna inte kommer att placera ut några landbaserade mellandistansrobotar i Europa och att det är problematiskt för Europa att det råder ett avtalslöst tillstånd beträffande INF. Niinistö efterlyste nya förhandlingar för att igen få ett avtal till stånd.

Verkade oberörd av demonstranter

De finländska journalisterna frågade också om de återkommande demonstrationerna i Moskva där tusentals ryska demonstranter och oppositionspolitiker har fängslats och anklagats för kravaller. Putin verkade inte vidkännas någon kritik och sade att europeiska länder har drabbats av betydligt värre demonstrationer än de i Ryssland.

Ryssland har nyligen återfått sin fullvärdiga ställning Europarådet efter att landet tidigare sparkades ur sammanslutningen. Anledningen var Krimannekteringen. Finland drev kraftigt att Ryssland skulle återfå sin rösträtt i Europarådet. Putin sade förnärmat att Ryssland är redo att träda ur organisationen "ifall man inte längre vill ha oss där", men tillade att det får konsekvenser för de människor (läs demonstranterna) som i inte längre skulle kunna vända sig till Europadomstolen för mänskliga rättigheter.

Sauli Niinistö valde sina ord omsorgsfullt då kan kommenterade demonstrationerna mot Putinregimen i Moskva.

– Skälet till att vi inte har motsvarande är att vi har en fungerande dialog mellan myndigheter och människor, sade Niinistö.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning